Allt fler är arbetslösa länge

2:44 min

Fler blir långtidsarbetslösa. De är utan jobb i mer än ett år. Nu är nästan 200 000 personer i Sverige långtidsarbetslösa. Så många har de aldrig varit förut. Det säger Annika Sundén på Arbetsförmedlingen till Ekot.

– Långtidsarbetslösheten är på väg att bita sig fast och nu är nästan hälften av de arbetslösa långtidsarbetslösa och så hög har den siffran aldrig varit, säger Annika Sundén.

Totalt är nästan 400 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen. Det är nästan 80 000 färre än samma tid förra året. Arbetslösheten har minskat och fler har fått jobb. Men långtidsarbetslösheten ökar. Fler är arbetslösa länge och det tar längre tid att få ett jobb nu. Nästan 200 000 personer har nu varit utan jobb i mer än ett år. Det är ungefär hälften av alla arbetslösa i Sverige.

I Kista i sydvästra Stockholm får unga hjälp att söka jobb på Jobbtorg för unga. Gitti Mohamadi är chef där. Hon tror att det kommer att finnas mer jobb snart, när restriktionerna mot coronaviruset tas bort. Då kan till exempel restauranger ha fler gäster och anställa mer personal. Det säger hon till Ekot.

– Jag tror nästan med säkerhet att det kommer öppna upp fler arbetsmöjligheter, på grund av att många branscher kommer att lätta upp, såsom restaurangbranschen till exempel, där det kommer att vara lättare att fixa arbetsmöjligheter för ungdomarna, säger Gitti Mohamadi på Jobbtorg för unga i Kista.