Allt fler dör och begravs ensamma i Sverige

3:03 min

Begravningar utan släkt och vänner på plats ökar i Sverige. Och sedan 2018 har minst 400 personer i Sverige legat döda i sina hem i en månad eller mer, utan att någon har saknat dem. Nu vill Leif Eriksson ändra på det.

Leif Eriksson är begravningsentreprenör. Det betyder att han jobbar med begravningar. Han har sett att allt fler svenskar dör och begravs ensamma. Han får ofta ordna begravningar för personer som legat döda länge i sina hem utan att någon märkt något, säger han till SVT. 

– Jag har hållit på med det här i 25 år, när jag började med det här så var det en ganska ovanlig företeelse att någon hade legat så länge, och jag vill nog säga att det ha ökat, säger Leif Eriksson.

När en person dör ensam ordnar kommunen begravningen. De undersöker om personen har några släktingar eller vänner. Men om det inte går att hitta någon, så begravs personen ensam.

Sedan 2018 har över 400 personer i Sverige legat döda i sina hem i minst en månad utan att någon saknat dem. Det visar en undersökning som SVT gjort.

Leif Eriksson berättar om hur det är att ordna en begravning för någon som dött ensam. Han säger att någon ibland kan berätta att personen gillade Elvis eller klassisk musik. Då kan de spela den musiken under begravningen. Men ibland får de inte veta någonting. Då får de försöka hitta tips i personens hem. Det är viktigt för värdigheten, säger han till P4 Dalarna.

– Då får vi försöka titta i bostaden vad kan vi hitta för ledtrådar. För alla har ju rätt till en värdig begravning. Man viker inte alls från värdigheten, man genomför en riktig begravning.

Leif Eriksson tycker att politikerna borde göra mer för att människor inte ska vara ensamma. Han tycker att Sverige borde ha ett mål där man jobbar för att stoppa ensamheten. I trafiken finns ett mål att ingen ska dö i olyckor. Det kallas en nollvision. Leif Eriksson tycker att det ska finnas en nollvision för ensamhet också.

– Det är så lätt att hitta ursäkter och skylla på att det inte är mitt ansvar. Jag har inte med det här att göra. Vi pratar om nollvision i trafiken men vi pratar inte om nollvision i ensamhet, säger Leif Eriksson.