Allt fler ungdomar kör a-traktor

3:02 min

Allt fler ungdomar har en a-traktor. Det ser ut som en bil, men den kan bara köra i 30 kilometer i timmen. På mindre än ett år har det blivit nästan 8000 fler a-traktorer i Sverige.

Emelie Buss bor i Örsundsbro i Enköpings kommun. Det är väldigt bra att ha en a-traktor när man bor på landsbygden, säger hon till P4 Uppland.

– När man bor ute på landet, kan man säga, då måste man ju ha någonting att ta sig med. För bussarna går ju inte så ofta. Men det är ju ett intresse. Det är kul att åka och så där, säger Emelie Buss.

En a-traktor är en bil som är ombyggd så att den bara kan köra i 30 kilometer i timmen. Förut kallades det epa-traktor i Sverige, och många säger fortfarande det. Man får köra a-traktor från att man är 15 år, och man måste ha ett särskilt körkort. De är populära bland ungdomar som bor på landsbygden, där det inte finns så mycket kollektivtrafik. Många kör a-traktor innan de kan ta körkort för att köra en vanlig bil. Och många som kör a-traktor har det som ett intresse, där de mekar med bilarna och umgås med andra som också kör a-traktor.

De senaste åren har det blivit fler och fler a-traktorer i Sverige. Det har ökat särskilt mycket sedan förra sommaren. Då ändrades reglerna, så att det blev lättare att bygga om en bil till en a-traktor. Sedan dess har 7 800 nya a-traktorer blivit registrerade. Det är en ökning med cirka 27 procent, enligt Transportstyrelsen.

Men det har också blivit fler olyckor med a-traktor. Troligen eftersom det nu finns fler a-traktorer i trafiken, enligt Transportstyrelsen. Linus Liljeblad kör a-traktor i Alunda i Östhammars kommun. Han säger att det oftast går bra. Men ibland väjer inte stora lastbilar för honom när han är ute och kör, berättar han för P4 Uppland.

– Ibland går det bra, men kommer det en stor lastbil kan det bli lite svårare. För de tar ju så pass mycket plats. Jag höll ju på att ligga i diket häromdagen för att en lastbil inte väjde utan den körde bara. Men jag kom aldriig så långt ner, utan jag hann komma upp igen, säger Linus Liljeblad.