Allt fler yngre barn mobbas via mobiltelefoner

1:56 min

Det är inte bara ungdomar som får ta emot elaka kommentarer på sina mobiltelefoner. Även många barn i låg- och mellanstadiet drabbas. Det visar en undersökning som Sveriges Radio har gjort bland 1000 rektorer i Sverige.

Rektorerna finns på skolor i hela Sverige. I underökningen svarar de att det kan handla om elaka kommentarer om hur någon ser ut. Men det kan också handla om allvarliga hot . Det finns barn som hotar att slå eller döda andra barn. De kan också hota med att visa bilder där barnet har lite kläder på sig för andra.

Luna är 10 år och en av dem som blivit mobbad. Det började först i skolan där hon fick höra elaka kommentarer. Luna mådde så dåligt att hon valde att stanna hemma. Men mobbningen slutade inte för det. Istället började mobbarna skicka elaka sms och skriva saker som att hon var en idiot.

-En kille skrev taskiga saker, typ att jag var en idiot. Och bara skickade  såna här arga emojis och skriva typ så här svärord och sånt.

Corinne Våndor jobbar som rektor på Svaleboskolan i Skåne, som ligger i södra Sverige. Hon tycker att många barn är för små för att ha mobiltelefoner. De kan inte hantera mobilerna, säger hon.

-Många barn har inte verktygen för att hantera det ansvar som det innebär. Föräldrar kan köpa mobiltelefoner till sina barn. Kanske lite oreflekterat. Och det här blir ju svårt för barnen att hantera ibland.

lattsvenska@sverigesradio.se