Film

Amanda spelar huvudrollen i film om experimenten på Vipeholm

2:02 min
  • Just nu spelas det in en film om Vipeholmsexperimenten, som pågick på sjukhuset Vipeholm för omkring 70 år sedan.
  • Där bodde personer med intellektuella funktionsnedsättningar som utsattes för experiment. 
  • "Jag väldigt tacksam över att vi gör den här filmen och visar historien" säger skådespelaren Amanda Malmberg som spelar huvudrollen i filmen till P4 Väst

Just nu spelas det in en film om Vipeholmsexperimenten, som pågick på sjukhuset Vipeholm i Skåne på 1940- och 1950-talet. Filmen handlar om hur personer med intellektuella funktionsnedsättningar utsattes för experiment.

En av skådespelarna i filmen är Amanda Malmberg. Hon spelar den unga kvinnan Johanna:

– Det är väldigt roligt att spela hennes roll eftersom hon har lika häftigt temperament som jag har privat, skrattar Amanda Malmberg.

Experimenterade på människor

Filmen om Vipeholmsexperimenten spelas in i Vänersborg i Västsverige och Amanda Malmberg, som själv har Downs syndrom, spelar alltså huvudrollen Johanna.

I filmen så bor Johanna tillsammans med andra funktionsnedsatta på det stora sjukhuset Vipeholm. Experimenten där gick ut på att personalen gav de funktionsnedsatta enorma mängder socker, för att forskare ville förstå hur karies uppstod, alltså hur vi får hål i tänderna.

Fick väldigt ont

Många som var med i experimentet fick svår tandvärk och förlorade sina tänder. Det var en hemsk tid för de funktionsnedsatta, säger Amanda:
– Tyvärr så är det ju mycket av grymheternas tid, att man hade ju inte så mycket rättigheter och en egen röst att tala med.

Filmen gör att fler får veta

Filmen om Vipehpolmsexperimenten beräknas vara klar för att visas nästa år. Och det är bra att det görs en film om det här, tycker Amanda, så att fler får veta hur det var, säger hon:
– Och det är jag väldigt tacksam över att vi liksom idag gör den här filmen, att man liksom lyfter historien, säger Amanda Malmberg till P4 Väst.