Amy Lee i Evanescence: "Världen behöver rockmusik"

1:59 min

Amerikanska Evanescence var ett av de hetaste rockbanden i början av 2000-talet - kända för sitt stora melodiska metalsound. För första gången på snart tio år släpper de nu nyskrivet material.

– Många inom rockindustrin har känt att det här är ett tillfälle när världen behöver rock. Det är dags för en återkomst, säger Amy Lee.

Det var ur MTV:s glansdagar som Evanescence föddes och då kammade hem flera prestigefulla grammy-vinster. Även här i Sverige låg de på topplistorna.

Nu - med tolv-spåriga albumet "The Bitter truth" är ljuset på nutidens samhällsfrågor. Som i nya låten "Use my voice" som sätter fokus på kvinnlig frigörelse.

– Mycket av det som sker kommer ut i ljuset, det finns en ökad medvetenhet. Oavsett hur svår, smärtsam eller ful sanningen må vara så måste vi kunna möta den för att ta oss igenom den, säger Amy Lee som länge varit en av få kvinnliga frontfigurer på rockscenen.

En turné var planerad redan förra året, men som mycket annat så fick den ställas in.

"The Bitter truth" har gett Evanescence mersmak att göra ny musik. Och efter flera års stiltje så är Amy Lee tacksam att de fortfarande har med sig sina fans.

– Genom perioden vi varit borta så har det varit en tacksam upplevelse att se att de fortsätter komma tillbaka, hungriga efter mer. Det får oss att vilja göra mer, säger hon.

"The Bitter truth" släpps på fredagen.