Anklagade MP-politikern lämnar alla sina politiska uppdrag

3:22 min

Miljöpartiets riksdagsledamot, som anklagas för sexuella trakasserier, säger själv i ett skriftligt uttalande för Ekot att han kommer att lämna Miljöpartiet, men fortsätta i Riksdagen som politisk vilde.

Han skriver att han inte har betett sig otillbörligt mot någon.

Miljöpartiet har tidigare idag meddelat att han inte längre kan ha några förtroendeuppdrag för partiet.

Enligt uppgift till Dagens Nyheter så har kvinnor larmat om hur mannen agerat i över tio års tid.

Riksdagsledamoten beslutade i går att ta timeout.

- I dag träffade vi riksdagsledamoten och meddelade honom att han inte kan vara kvar som förtroendevald för Miljöpartiet, säger Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind till Studio ett.

Varför?

- Det har kommit uppgifter om att kvinnor känner obehag i hans närhet, uppgifter om olämpligt gränslöst beteende och uppgifter om en kränkning.

Vad säger ledamoten själv om anklagelserna?

- Jag vill inte gå in på det, det överlåter jag till honom själv att kommentera. Men vad vi tycker är tydligt, svarar Amanda Lind.

- Ska du vara förtroendevald för Miljöpartiet måste du ha ett förtroende och vi menar att de här uppgifterna inte är förenligt med att vara förtroendevald för Miljöpartiet, säger Amanda Lind, Miljöpartiets partisekreterare.

Tidigare i dag gästade Gustav Fridolin P1-morgon och kommenterade uppgifterna om sextrakasserier inom MP så här:

– Så här får det naturligtvis inte vara. Jag tror inte att det finns något parti, redaktion eller arbetsplats som kan se de modiga "metoo"-vittnesmålen och låtsas att allt hos dem fungerar utmärkt. Det måste bli ett uppvaknande och leda till allvarlig förändring. Det måste det även hos oss.

Hur kommer du att ta tag i frågan?

– Just nu pågår det en utredning i riksdagsgruppen och jag har fullt förtroende för dem. I den större frågan så har vi säkrat så att det finns en större kännedom inom partiet om rutiner för hur man ska anmäla när man ser eller är med om något som är fel, säger Fridolin.  

Riksdagsledamoten har skickat det skriftliga uttalandet med e-post till Ekot och andra medier:

"Jag har idag lämnat Miljöpartiet och mina politiska uppdrag i partiet. Jag vill fortsätta att arbeta politiskt och jag är vald mandatperioden ut som riksdagsledamot. Jag kommer dock inte att kandidera i nästa val.

Jag anser inte att jag har betett mig otillbörligt mot någon. Men jag kommer att ha fortsatt dialog med Miljöpartiet om den utredning som påbörjades förra veckan. Jag kommer nu att bli partilös i Riksdagen."