GÖTEBORGS FILMFESTIVAL

Anna Odells gynstolsfilm utmanar festivalbesökarna i Göteborg

2:30 min

Roger Wilson går på Anna Odells interaktiva utställning "Undersökningen" på Göteborgs Filmfestival. Där visas filmen där Odell utmanar maktens män att filmas medan de ligger i  en gynekologstol. Men festivalpubliken ställs också inför samma val.

Bland de mer udda aktiviteterna på årets filmfestival i Göteborg, finns Anna Odells verk "Undersökningen". En film där hon frågar män med maktpositioner om de skulle kunna tänka sig att låta sig filmas i en gynekologstol.

Upplösningen på Odells dokumentär ser man i en specialbyggd gynekologisk biostol, på vad som är en kopia av en vårdmottagning.

I den uppbyggda scenografin finns allt som tillhör en mottagning: kölappar, reception och undersökningsrum. Och det är i en rekonstruktion av ett landstingstrist väntrum som vi i publiken får se första delen av Anna Odells film "Undersökningen". Den där hon intervjuar män som bland annat före detta justitieministern Thomas Bodström och hockeyspelaren Börje Salming.

Efter ett tag ställer hon frågan de inte väntat sig: skulle kunna tänka sig att, inför kameran, lägga sig i en gynekologstol för att på det sättet visa sig sårbara. Utsätta sig för en situation som nästan alla kvinnor varit med om.

Men långt ifrån alla är  med på noterna.

För att få se filmens upplösning – vem som sa ja till Anna Odells förslag, måste man som publik boka tid i ett undersökningsrum. Där ställs man själv inför valet att med eller utan kläder lägga sig i en gynekologstol och se fortsättningen på filmen.

Gynekologbiostolen till trots, för mig var det faktiskt den första delen av filmen som var intressant. Att se hur rädda männen verkade bli av det här förslaget, och mängden av mer eller mindre rimliga skäl de kom på för att kunna säga nej.

Och hur en del, som journalisten Jan Guillou, hittade på egna alternativ för att gestalta sårbarhet eller underkastelse. Allt för att slippa gynstolen. Men för Anna Odell var diskussionerna minst lika viktiga som om männen skulle tacka ja eller nej till undersökningen.

– Ursäkterna finns ju bara för att vi har den faktiska frågan och den faktiska möjligheten. Men bland de som valde att sätta sig i stolen nakna så finns det en vacker sårbarhet som jag inte sett hos de här männen innan.