Coronapandemin

Anställda: ”Attendo ljög om vården under pandemin”

2:42 min
  • Anhöriga och anställda menar att Attendo ljugit om vården på ett av företagets äldreboenden under coronapandemin.
  • I en dold inspelning säger Attendos verksamhetschef att det inte går att bedriva kohortvård – det vill säga att man håller isär sjuka och friska och att personal inte jobbar med både friska och sjuka –  tvärtemot vad Socialstyrelsen rekommenderar.
  • ”Man har misslyckats totalt med att skydda mina föräldrar”, säger Mia Grane, som miste båda sina föräldrar i covid-19.

I P1-dokumentären ”Det illojala vårdbiträdet” berättar anhöriga och anställda att Attendo ljugit om vården på ett av företagets äldreboenden under coronapandemin.

Mia Granes föräldrar Kjell och Marianne bodde på äldreboendet Sabbatsbergsbyn i Stockholm våren 2020. På boendet bor runt hundra personer och coronasmittan kom in på fem av boendets elva avdelningar och flera personer dog.

Pappa Kjell fick tidigt covid-19 men mamma Marianne var inledningsvis frisk. Mia Grane fick mejl från Attendo där det stod att man satt in så kallad kohortvård – sjuka och friska hölls isär och personal som jobbade med sjuka jobbade inte med friska.

– Men personalen sa att nej det stämmer inte riktigt för det finns inte personal för det, säger Mia Grane.

Flera i personalen säger till Ekot att man inte hade kohortvård på Sabbatsbergsbyn.

Sjuksköterskan Sanne Nilsson har läst Attendos mejl som gick ut till anhöriga mitt under coronautbrottet i slutet av mars 2020.

– Det stämmer ju inte eftersom personalen tvingades gå till alla eftersom det var så liten bemanning, så kohortvård – det är ett skämt att kalla det för det, säger Sanne Nilsson.

– Det är en rak lögn, säger vårdbiträdet Stine Christophersen.

Attendo är Nordens största vårdbolag och driver drygt hundra äldreboende i Sverige. Informationen om att man sätter in kohortvård vid misstänkt smitta har funnits på Attendos hemsida under hela coronapandemin.

Petra Lindhe som var verksamhetschef på Attendo Sabbatsbergsbyn menar att informationen till anhöriga var korrekt.

– Det var hela tiden vår målsättning att jobba så men i enskilda fall har det inte blivit så med anledning av den målgrupp vi arbetat med.

Jag har då intervjuat flera anhöriga och anställda som säger att det som står där är en lögn, det är inte sant?

– Jättetråkigt om man som anhörig upplever att vi i deras frånvaro inte har gjort som vi skriver, eller som jag skriver i det här mejlet.

Enligt Socialstyrelsen bör man sätta in kohortvård vid misstänkt covid-19 och Stockholms stad skriver i sin beredskapsplan att man ska bedriva kohortvård.

Inför andra vågen av corona, hösten 2020, säger Attendos verksamhetschef på Sabbatsbergsbyn på ett personalmöte, som i hemlighet spelas in, att man inte kommer jobba med kohortvård.

”Vi kommer inte jobba med kohortvård för det har vi märkt att det går inte vid demenssjukdom. Den enda gången det skulle funka är om man är i rullstol och ligger i sängen.”

Du säger ”vi kommer inte ha kohortvård” trots att Stockholms stad har krav även på entreprenad att ha det?

– Då skulle jag lagt till ”i dess strikta bemärkelse” för det finns enskilda situationer där vi inte kan.

Attendo har efter intervjun i en intern utredning konstaterat att Sabbatsbergsbyn haft stora utmaningar med kohortvården våren 2020.