Anställda på vårdbolaget Attendo har straffats för att de berättar om brister

4:12 min

Privata vårdbolag får inte straffa anställda som larmar om fel och brister i företaget. Men det har vårdbolaget Attendo gjort. Flera personer som har jobbat på Attendo berättar för Sveriges Radio att de har blivit straffade eller förlorat jobbet för att de pratat med media om brister i vården. En av dem är vårdbiträdet Stine Christophersen.

– De verkar tycka att det är en sån självklarhet att vi bara ska jobba och hålla käften liksom.

Det säger Stine Christophersen i radiodokumentären "Det illojala vårdbiträdet". Förra året berättade hon för tidningen Expressen att det fanns stora brister på äldreboendet där hon jobbade. Hon berättade anonymt, utan att säga sitt namn, att äldreboendet inte skyddade boende och personal från att bli smittade med covid-19.

Efter det blev hon kallad till ett möte med sina chefer. De sade att hon varit illojal mot företaget och senare fick hon sluta på sitt jobb. Stine spelade in mötena med cheferna med en dold mikrofon. Så här lät det i radiodokumentären.

– För de grejerna som du har gått ut och sagt i media och som varit osanning i många fall, du kommer att få en erinran av oss.

Nu ska en åklagare granska om vårdbolaget Attendo har brutit mot lagen om meddelandeskydd. Alla som jobbar på ett företag i vård och omsorg har rätt att prata med media om brister. Det är en del av yttrandefriheten i grundlagen. Den som larmar om brister kallas visselblåsare. Chefer får inte heller fråga vem som larmat eller vad de sagt. Då efterforskar de källor och det är också ett brott mot grundlagen. Men det har Attendos chefer gjort här, menar experten på yttrandefrihet Nils Funcke i radiodokumentären.

– De har ingen rätt att ställa de här frågorna på det här sättet som de gör! Detta är ett tydligt efterforskning av vem som har lämnat uppgifterna till Expressen, säger Nils Funcke.

Företag och chefer får inte heller straffa eller avskeda anställda för att de har pratat med media. Vårdbolaget Attendo ber vårdbiträdet om ursäkt. Så här ska inte deras chefer göra, säger Attendos VD Martin Tiveus i Studio ett.

– Jamen det här låter fruktansvärt, ingen medarbetare ska behöva bli utsatt för repressalier för att de påtalar brister.

Nu ska Attendo utbilda sina chefer om meddelarskyddet och om personalens rättigheter, säger de.