covid-19

Antigentester för att hindra smittan på äldreboenden

2:00 min

Snabbtest mot covid-19, eller det som egentligen heter antigentest, börjar nu användas på flera håll inom vård och omsorg i kommuner för att hindra smittan att komma in i verksamheter.

– Vi tycker att det är jättebra. Vi hoppas att så många som möjligt hoppar på tåget. Tänk om många kommuner hade startat med det här innan andra vågen, funderar vi på ibland. Det hade varit ännu bättre, säger Cornel Popa som är verksamhetschef hos Distriktsläkarna i Mölndal.

Mölndal var en av de kommuner som var först ut att börja använda antigentester för sin vård och omsorgspersonal.

Antigentest innebär att personal inom före arbetspasset erbjuds att ta ett prov i näsan med en lång eller kort sticka, eller det som kallas en provtagningspinne. Pinnen stoppas ned i ett färdigt provrörskit som visar utslag på ett lika enkelt sätt som ett graviditetstest.

I bland annat Västragötalandsregionen har snabbtester köpts in och 14 kommuner har visat intresse. Det handlar om Åmål, Strömstad, Kungälv och Hjo. Men även Lerum, Partille, Grästorp, Öckerö, Härryda, Uddevalla, Ale, Herrljunga,  Färjelanda och delar av Göteborg.

Men för att screeningen, alltså testning av frisk personal, ska fungera måste kommunen samarbeta med en vårdcentral som ordinerar testen, tar hand om positiva svar och ansvarar för journalföring.

Snabbtesterna ger besked efter ungefär 15 minuter, att jämföra med att ett labbsvar med PCR-test för kommunalverksamhet kan ta 2 till 3 dagar.

Det finns ytterligare en avgörande skillnad mellan antigentester och de vanliga PCR-testen för att påvisa pågående sjukdom i covid-19. För snabbtesten behövs det högre mängd av virus för att det ska ge utslag jämfört standard-PCR-testen.

Men Ann-Katrine Pesola, specialist i kliniska bakteriologi och virologi, som hållit i utveckling med snabbtester i Skåne, menar att antigentesterna är väldigt effektiva inom vården för att få att veta vilka som är smittsamma med symptom de fem första dagarna.

– Man fångar ju de som har en sådan hög virusnivå att de är smittsamma, och det är det som är fördelen med de här antigentesterna, säger Ann-Katrin Pesola vid Skåne universitetssjukhus.

I Skåne har antigentesterna hittills mest används för att sålla smittsamma från icke smittsamma patienter som läggs in på sjukhus. Den längre provstickan för näsan som används i Skåne vid provtagningen anses svårare att använda för kontinuerlig screening av personal.

Hör mer i Vetenskapsradion Hälsa.