Efter Peter Mangs dåd

Antirasistiskt monument debatteras i Malmö

2:03 min

I Malmö planeras ett monument för att hedra offren för Peter Mangs rasistiska dåd mellan 2003 och 2010. Initiativtagarna till monumentet är fem Malmöröster som på olika sätt drabbades. Monumentets utformning är ännu inte bestämd, men nu har artisten Mikael Wiehe kommit med ett förslag om en sörjande moder.

– Ett bra monument skulle kunna vara den sörjande mamman. Men för att det inte bara ska vara sorgligt och ledsamt vill jag att mamman ska sträcka en knuten näve i luften. Därför det handlar inte bara om sorg när det gäller rasism. Det handlar också om kamp, säger artisten Mikael Wiehe.

Mikael Wiehe har en tydlig vision för hur monumentet skulle kunna se ut. Han tänker sig en modern version av Michelangelos "Pietà", men istället för att Maria håller den döda Jesus i sina händer ska här en icke-vit mamma och hennes son representera hur rasism och våld påverkar vårt samhälle. Inspirationen kommer från Alexandra Pascalidous bok "Mammorna" som skildrar hur mammor i våldsutsatta förorter kämpar för deras barn.

Wiehe har också engagerat skulptören Susanna Arwin, känd för skulpturen "tanten med handväskan", i att skapa verket och hon har redan börjat formge hans idé.

– När Mikael ringde mig blev jag ju så inspirerad så jag har börjat lägga upp all lera på bordet och forma grunden, berättar hon.

Samtidigt håller initiativtagarna till minnesmärket också på att ta fram ett utformningsförslag i samarbete med Malmös kulturförvaltning. De välkomnar Wiehes idé men vill att de som utsätts för rasism ska få bestämma utformningen.

– De processer som ska leda upp till monumentet vill vi ska ske ute i områdena med organisationer, föreningar och personer som har erfarenhet av det här och att dem får vara med i processen. Det är a och o för oss, säger Nicolas Lunabba, en av initiativtagarna till monumentet.

Monumentets utformning har ännu inte beslutats av Malmö stad.