Arica - storbolaget mot de fattiga

1:37 min

Svenska storbolaget Boliden skickar 20 000 ton miljöfarligt avfall till Chile. Dokumentären visar katastrofen som följer. (Premiär 12 mars).
Betyg: 4

Titel: Arica
Regissör: Lars Edman, William Johansson Kalén
Manus: Lars Edman, William Johansson Kalén
Genre: Dokumentär
Betyg: 4

Arica, så heter filmen och platsen i norra Chile dit Boliden skickat 20 000 ton miljöfarligt avfall. I Arica har många i den fattiga delen av staden, närmast avfallsdepån drabbats av cancer och andra sjukdomar. Och med hjälp av en amerikansk miljöjurist stämmer dom Boliden. Men Boliden har som ståndpunkt att sjukdomarna inte kan bevisas ha kommit från avfallshögarna där barnen lekt. Och dessutom så menar det svenska storföretaget att det är det chilenska företag som tog emot avfallsslammet som har ansvaret på plats.
I dokumentären Arica möter vi drabbade Arica-bor och får följa rättegången i Sverige, det är effektivt berättat, både starkt berörande och torrt rättegångsrafflande. En sevärd och välgjord dokumentär, Lars Edman och William Johannson Kalén har följt historien i 15 år, ända sen filmskolan i Valparaiso i Chile, där de två Skellefteåborna träffades för första gången och fick höra om Boliden och Arica.