Anställd åtalas

En man misstänks för våldtäkter i RFSL:s lokaler

1:31 min
  • En anställd på RFSL Stockholm, som varit rådgivare åt asylsökande hbtq-personer, åtalas misstänkt för flera våldtäkter i organisationens lokaler.
  • Enligt åklagaren har målsägandena uppfattat att de måste ha sex med honom för att få hjälp att få stanna i Sverige.
  • Den åtalade mannens advokat, Isac Mekonen, har tidigare sagt till Svenska Dagbladet att hans klient förnekar att han har begått något brott.

Den åtalade mannen jobbade på RFSL Stockholm i många år, och under sitt arbete som rådgivare åt nyanlända hbtq-personer, som sökt asyl i Sverige, misstänks han ha våldtagit och sexuellt ofredat fyra unga män - något som Svenska Dagbladet var först med att rapportera om i januari.

Efter en lång polisutredning lämnades i dag åtalet in till Stockholms tingsrätt. Mannen åtalas för sex fall av våldtäkt och två fall av sexuellt ofredande.

Åklagaren Paulina Pilati har inte gått att nå för en kommentar, men skriver i ett pressmeddelande att målsägandena har upplevt att de befunnit sig i en slags beroendeställning till den åtalade mannen.

De har sökt upp honom för att få hjälp och rådgivning i sin asylprocess eller i sin rätt att få stanna i Sverige, skriver hon, och menar att de har uppfattat att de måste ha sex med honom för att få hjälp att få stanna i Sverige.

RFSL Stockholm har till Svenska Dagbladet tidigare sagt att hela fallet är förskräckligt och att det står i strid med allt de som organisation står för.

Den åtalade mannens advokat, Isac Mekonen, har inte går att nå. Men han har tidigare sagt till Svenska Dagbladet att hans klient förnekar att han har begått något brott.