Ukraina

”Att det smäller så mycket är värst”

1:59 min
  • Tiotusentals ryska soldater och tung militär utrustning placerades ut vid de ukrainska gränserna, bara 10 mil från Vera Ivanovnas hus. Ett direkt hot om krig. Ryssland hävdar att det var en övning.

  • För Vera är det stora problemet att de börjat skjuta allt mer på varandra igen.
  • Hon vill inte att Ryssland invaderar. ”Byta flaggor och nya ledare, nej fy, fy, det är bra som det är”, säger hon. 

Vera Ivanona kommer ut ur det lilla huset, haltande med sin två kryckor i högsta hugg. Vi ler och skrattar, och vi har setts förut, men coronan har hållit oss isär över ett år.

Hennes hund skäller mycket, inte konstigt med tanke på att den i sju år hukat i sin hundkoja när många hundra granater slagit ner i närheten.

En kille driver ut två välmående kor på ängen, bäst att flytta på sig ropar han.

Och så smäller det till.

En dov smäll hörs i fjärran, åt Troitske-hållet, säger Vera och sätter sig ner i vårsolen, en katt hoppar upp i hennes knä.

Det är fortfarande det här som är det värsta för Vera som bor ute på ett fält utanför byn Luhanske, att det skjuts så mycket.

– Det var mindre under hösten förra året, riktigt skönt för själen. Senaste tiden hör du bom på den sidan, bom på andra sidan, säger Vera Ivanovna och skakar på huvudet, kriget som dödat mer än 13 000 människor har satt igång igen.

Till råga på det, tiotusentals ryska soldater och massa tung militär utrustning som placerades ut vid de ukrainska gränserna, bara 10 mil från Veras hus.

Det var ett hot, men Ryssland hävdar att det var en övning. Ryssland är dock motorn som driver det här kriget, efter annekteringen av ukrainska Krim 2014.

Vera Ivanovna vill inte att Ryssland invaderar. Byta flaggor och nya ledare, nej fy, fy, det är bra som det är. Hon har ingen aning om vad hon skulle säga om ryssarna kom, troligen skulle hon inte få säga nåt alls.