Ansvarig utgivare svarar på frågor om P3 Guld 2021

Efter att P3 Guldgalan sändes den 20:e mars i P3 och SVT2 har vi fått frågor kring innehållet och sändningen. Eftersom att en del frågeställningar är återkommande så har vi valt att sammanställa dessa och de svar som vår ansvariga utgivare Anna-Karin Larsson gett.

Frågor om innehållet i sändningen.

1. Varför visades inte de nominerade i Årets artist och Årets hiphop/r’n’b?

Det var en väldigt speciell gala där vi på grund av Corona fick göra en massa olika anpassningar för att få allt att funka. På samma sätt anpassade vi också galan till de personer som kunde delta eller inte. Så här i efterhand kan vi konstatera att det gick lite fort och vi är verkligen ledsna för att de nominerade i de här två kategorierna blev besvikna på oss. Vi hade kunnat göra det på ett annat sätt.

2. Varför tog ni bort presentationen om Yasin som fanns innan ni sände galan?

Vi hade en version där de nominerade fanns med, men sen valde vi ändå en snabbversion, utan de nominerade och så här i backspegeln kan vi konstatera att det inte blev riktigt bra. Vi borde ha visat de nominerade.

3. Varför informerade ni inte dom nominerade inom hiphop/r’n’b att dom inte skulle visas?

Det här var ett snabbt beslut på plats och jag kan bara beklaga att de inte fick information innan.

4. Varför valde ni att ta med Yasin i nomineringarna men ta avstånd till honom under galan?

Yasin har ett fantastiskt musikår bakom sig och för det är han nominerad och framröstad som vinnare i två kategorier. Vi har inte tagit avstånd.

5. Vad hade ni kunnat göra bättre angående Yasin-situationen, nu i efterhand?

Svårt att veta exakt vad du frågar efter men det finns många som reagerat på att Yasin fick pris, det finns också många som menar att vi inte uppmärksammade honom tillräckligt. Det vi ser nu i efterhand är att vi borde ha presenterat de nominerade i samtliga kategorier. Det hade vi kunnat göra annorlunda.

6. Är det olika personer som ansvarar för priserna och galans innehåll?

Vi har jurys som nominerar i varje kategori och vi har en projektledare för galans innehåll. Det är också väldigt många personer inblandade i produktionen, både från SR och SVT s håll. Det är inte samma personer som ansvarar för juryns arbete och för själva galan, men det är jag som ansvarig utgivare som har ett helhetsansvar.

7. Hur utses vinnarna i varje kategori?

Jurygrupper nominerar i varje kategori och sedan är det lyssnarna som röstar fram vinnaren i kategorierna Årets Artist, Årets grupp, Årets låt och Framtidens artist. I kategorierna Årets dans, Årets pop, Årets rock/metal och Årets hiphop/R’n’B röstar både juryn och lyssnarna och lyssnarnas röst väger tyngst.

Frågor om verk/person

8. Varför ska man skilja på person och verk? Gäller det för någon annan yrkesgrupp tycker ni?

Person och verk är två olika saker även om man kan tycka att det hänger nära ihop. Det här gäller inte bara musik, utan även i film, TV-serier, litteratur och andra former av konstutövande. Vi ser på filmer och TV-serier som kan vara våldsamma, gjorda av regissörer och skådespelare som kan ha varit inblandade i olika typer av rättsprocesser. Samma resonemang kan man föra när det gäller böcker som vi kan låna på våra bibliotek eller köpa i bokhandeln samt för tavlor som hänger på våra museer.

Att vi spelar en persons musik innebär inte att vi ställer oss bakom olika artisters privata åsikter och agerande. Det är viktigt att separera musiken från personen.

 9. Hur tänkte ni kring att ge pris till en person häktad för människorov?

Priset tilldelas Yasin för hans musik. Sveriges Radio tar självklart avstånd från våld och kriminalitet.

Frågor om musiken i P3

10. Det släpps ju så mycket ny musik, hur och var hittar ni musiken som ni väljer och spelar i P3?

Vi får mycket musik skickad till oss och vi köper in mycket musik. Våra musikmedarbetare får input från andra radiokanaler, Spotify, Youtube, bloggar, tidningar m.m. Vi gör sedan ett urval utifrån vad vi tror och vet att våra lyssnare vill höra.