Bada utomhus hela vintern allt mer populärt

3:04 min

Många tycker om att bada utomhus hela vintern. Det har blivit allt mer populärt. En som badar varje dag är 12-åriga Ebba.

– Känslan i kroppen är så himla skön, men på nåt sätt uppiggande och det finns inget bättre sätt att starta sin dag på.

Det sade Ebba till SVT. Ebba är tolv år och bor i Tibro i Västra Götaland. Hon har badat varje morgon före skolan, hela hösten och vintern. När det är is gör hon hål i isen och hoppar i. Vinterbad blir allt mer populärt. Tusentals svenskar vinterbadar.

Det finns inte så mycket forskning om vinterbad, bara några studier. Men det kan vara bra för hälsan. Pirkko Huttunen är forskare från Finland. Hon säger till SVT att vinterbad kan hjälpa människor med reumatism, mot smärta och inflammation. Många vinterbadare säger att de blir piggare och gladare och känner mindre stress. Men det kan vara farligt för personer med sjukdomar i hjärtat och blodkärlen. Blodtrycket går upp när man går ner i kallt vatten.

Det finns tävlingar i vinterbad. Föreningen "Mörkret och kylans glada vänner" ordnar Skandinaviska Mästerskapen i Vintersim i Skellefteå. Det har de gjort i tio år. I år blir det ingen tävling på grund av coronapandemin, men föreningen skriver att intresset växer. De senaste åren har ungefär 400 personer från flera länder varit med i tävlingen.

Ebba i Tibro vinterbadar fast det är mer än 10 minusgrader kallt. Hon kommer att fortsätta bada till sommaren.

– Gud, det känns som om jag flyger, det känns som jag svävar, haha, så coolt! Lite kallt, men det är jätteskönt!

Det säger 12-åriga Ebba till SVT.