Barn från 12 år kan vaccineras mot covid-19

2:34 min

Barn från 12 år kan vaccineras mot covid-19, från början av november. Det sa Folkhälsomyndigheten och regeringen idag.

Statsminister Stefan Löfven säger att det är för barnens skull.

– Det här gör vi för barnens skull. För att det minskar risken för långvarig sjukdom, och därmed också risken att missa mycket i skolan, säger Stefan Löfven.

Vaccineringen av barn börjar efter höstlovet, från den 8 november. Då kan barn som har fyllt 12 år få vaccin mot covid-19.

Vaccinen från Pfizer Biontech och Moderna har länge varit godkända från 12 år. Flera länder vaccinerar redan barn från den åldern. Folkhälsomyndigheten har undersökt och utrett frågan och nu bestämt att Sverige också ska göra det. Folkhälsomyndigheten säger att vaccinen är säkra och riskerna för biverkningar är väldigt små. Därför är det bättre att vaccinera barn än att inte göra det, säger Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson.

– Vi har alltså landat i bedömningen att även för barn i de här åldersgrupperna så överväger fördelarna med vacccination, säger Johan Carlson.

Det är ovanligt att barn blir svårt sjuka av covid-19. Men vaccinet skyddar de som riskerar att bli allvarligt sjuka, eller att få långtidscovid. Det säger Folkhälsomyndigheten.

Och när färre barn blir sjuka så kan de vara mer i skolan. Då behöver skolor inte ha så mycket undervisning på distans. Det är också en viktig anledning till att vaccinera barn, säger utbildningsminister Anna Ekström.

– Under hela den här pandemin så har vi varit tydliga med att skolorna, de ska vara det sista vi stänger och det första vi öppnar. Vaccinet, det kommer att skydda ungdomarna och barnen i de här åldrarna från sjukdomen. Men det kommer också att hjälpa oss att hålla skolorna öppna, säger Anna Ekström.