Barn sköts vid gängbråk på lekplats

3:40 min

Två små barn blev skadade av skott från vapen vid ett bråk mellan gäng, i Flemingsberg i södra Stockholm i lördags kväll.

Det var ett kriminellt gäng som bråkade och sköt på varandra. Barnen träffades av skott och fick åka till sjukhus med skador i benen. Skadorna är allvarliga men inte hot mot deras liv. Barnen lekte på en lekplats när de blev skjutna.

David Predragovic bor vid lekplatsen där det hände.

– Det är konstigt för fem minuter efter så kom det några barn på sparkcyklar och de liksom lekte på, de visste inte vad som hände. Så kom de hit till sandlådan och så kom poliserna. Så det var skumt alltså.

Nio personer har annhållits som misstänkta för att ha varit med vid skjutningen. Mats Löfving som är polis säger att han är arg över att barn blir skadade vid gängbråk.

– Barn ska inte drabbas av våld. De ska definitivt inte skjutas.

Inrikesminister Mikael Damberg säger att inga barn ska ska behöva vara oroliga när de är ute och leker. Det behövs fler poliser säger han. Han säger också att man ska ändra lagar så att de som är medlemmar i gängen får hårdare straff.

– Det är otroligt viktigt att man låser in gängkriminella som driver det här våldet. Det andra är att vi har skärpt lagstiftningen och fortsätter att skärpa straffen, så att man sitter inne länger för den här typen av gängkriminella aktiviteter, framför allt kopplingen till skjutvapen. Men det långsiktigt absolut viktigaste är fler poliser.

Johan Forssell, för Moderaterna, håller med om att det behövs fler poliser – men vill också göra det kriminellt, alltså olagligt, att vara med i gäng. Han kallar dem som är med i gängen för terrorister.

– De här kriminella gängen likar ingenting annat än vårt tids inhemska terrorister. Se till att kriminalisera själva deltagandet i gängen. Så att man på ett mycket tidigare stadium än i dag kan lagföra de här personerna och därigenom få bort dom från gatorna innan de hinner begå nya brott.

Eza Amin bor vid gården med lekplatsen där barnen skottskadades. Hon tror att fler behöver göra något. Inte bara politiker.

– Det är många som är uppjagade, uppskakade, det är många oroliga föräldrar. Jag tror att det räcker inte bara med att politiker gör saker och ting och att det blir liksom höger eller vänster mot det ena och det andra. Det här är liksom att alla måste liksom ta tag i kragen och göra någonting. Alla tillsammans. För att det här går inte längre.

Nu är det ju barn som är drabbade, vad tänker du om det?

– Det är så sorgligt och det är dem man vill skydda mest.

Organisationen No2crime vill ge unga i utsatta områden nya sätt att leva. Det säger Maher Turkie. Det är dåligt att kriminella personer blir förebilder för ungdomarna säger han.

– Vi måste ge dem en ny trend. Det är trend som är helt farlig och som har spårat ur. Alla tänker snabba chas droger, guld och klockor... Så vad vi behöver, vi behöver en annan vision så att man kan faktiskt lyckas. Man måste in på skolan, ha föreläsningar, utbildningar, man ska liksom jobba med föräldrarna.