Barn som tiggde i Sverige har fått hjälp

2:09 min

Tre barn som satt och tiggde har fått hjälp genom polisen. Polisen i Sverige jobbade tillsammans med polisen i andra länder för att stoppa människohandel. Då hittades tre barn i Sverige.

Människohandel betyder att människor säljs som slavar. De blir ofta tvingade att sälja sex.
Den som tvingar en annan person att sälja sex gör ett brott. Brottet heter koppleri eller människohandel för sexuella ändamål.

Polisen Per Englund säger att barnen som tiggde har fått hjälp av socialtjänsten. Det var tre flickor som var tolv, fjorton och sexton år gamla. Fjortonåringen och sextonåringen är gravida och väntar barn säger han.

– De kommer från fattiga miljöer. De sitter och tigger. Och ett barn var sexton år. Ett annat barn var fjorton och ett var tolv. Och fjortonåringen och sextonåringen de var gravida. Alla tre fördes till olika socialjourer.

Det var många poliser i arton länder som jobbade tillsammans för att skydda barn från att användas som tiggare. Runt om i Europa kunde polisen gripa 175 personer som misstänks för människohandel. Det är kvinnor och barn som är mest i fara för att bli offer för människohandel säger polisen Per Englund. Han säger att det viktigaste är att folk ringer polisen om de ser ett barn som sitter och tigger.

– Att allmänheten reagerar när de ser ett barn som till exempel sitter och tigger. Att man tar kontakt med socialtjänst eller polis.