Litteratur

Barnbokförfattaren: ”En förlustaffär att skriva för ljudformatet”

2:00 min

Försäljningen av barn- och ungdomsböcker ökar rejält – men inte intäkterna.

Barnboksförfattaren Åsa Lind, som bland annat skrivit den populära Sandvargen-trilogin, tycker det i grunden är bra att fler berättelser sprids.

– Men ersättningen för ljudböcker är så liten. Som det är nu är det en förlustaffär att skriva för ljudformatet såvida man inte lyckas bånga in en bästsäljare, säger Åsa Lind.

Som Kulturnytt tidigare rapporterat har ljudbokstrenden nått barn- och unga, det visar en rapport från Förläggareföreningen och Bokhandlareföreningen.

Det har aldrig sålts så många barn- och ungdomsböcker som 2020

Men trots att sålda barn-och ungdomsböcker har ökat rejält har inte försäljningen i kronor följt med och det beror på att ljudböcker inte ger lika stor ersättning, enligt rapportförfattaren.

Mattias Fyrenius är förlagschef på Bonnier Carlsen och menar att ljudbokstrenden överlag är något positivt för dem.

– Det har aldrig sålts så många barn- och ungdomsböcker som 2020. Det hoppas vi innebär att det aldrig har lästs och lyssnats på så många barn-böcker som 2020. Det tycker vi i grunden är väldigt roligt och viktigt, säger Mattias Fyrenius och fortsätter:

– Sedan gäller det för oss att se till att det fungerar, att våra författare och illustratörer får en ersättning som är rimlig, att vi får en ersättning som är rimlig.

Men det finns också andra aspekter, förutom det rent ekonomiska, att fundera på när det kommer till ljudböcker för barn.

– I förlängningen är det också en intressant diskussion vad som händer med läsförståelsen hos barnen, för det är en fråga som jag tror att vi alla som jobbar inom det här området brinner för. Den frågan tror jag kommer diskuterar mycket framöver, säger Mattias Fyrenius.

Just läsförståelsen är något som Åsa Lind också lägger stor vikt vid när det kommer till ljudbokstrenden

– Läsning är inte något man kan lära sig genom lyssning. Därför ska man komma ihåg att för just barn- och unga är det extremt viktigt att ha tillgång till en bred och rik litteratur i den tryckta formen, säger Åsa Lind.