Barnjuryn utser vinnaren

De har den viktigaste uppgiften - att kora vinnaren av Barnradions bokpris 2021. I år är det sjätteklassare från Tunaskolan i Tumba som läser och diskuterar de nominerade böckerna för att slutligen bestämma vilken bok som ska tilldelas priset.

Årets jury består av sjätteklassarna Filip Petrovic Skeledzija, Ida Carnebo, Emran Khedri, Esila Hosseinirad och Linus Malyrén från Tunaskolan i Tumba.

Juryn har läst de fem nominerade böckerna under sommarlovet. På läslovet vecka 44 pratar de om böckerna i radio tillsammans med programledaren Manuel Cubas, och utser sedan en vinnarbok.

– Att läsa är som att vara med i en film, du ÄR huvudkaraktären! säger Filip Petrovic Skeledzija

Ibland kan jag sjunka in i en bok och sträckläsa den, det känns som att komma in i en annan värld. En bra bok ska vara både lite läskig, komisk och spännande, säger Ida Carnebo


Så här väljs de nominerade böckerna ut

Bokförlag och författare har fått nominera svenska barnböcker för 9-12-åringar utgivna mellan juni 2020 och juni 2021. En jury bestående av f.d. läsambassadören Anne-Marie Körling och bibliotekarien Elisabet Niskikari samt femte- och sjätteklassare på Rosengårdsskolan i Malmö har läst samtliga böcker nominerade av förlag och författare, och gjort urvalet av de fem böckerna.

När fem finalböcker har valts ut är det bokjuryns tur att läsa, diskutera och välja vinnarboken!