Mat och recept

Bästa pepparkakebaket med Zazzi

6:22 min

Dagens tema är en av höjdpunkterna i decemberköket - pepparkaksbaket! Alexandra Zazzi kommer med sina bästa tips för ultimat smak och gräddning. Låt dig inspireras!

Här är receptet:

Pepparkakskrydda

1 del torkad ingefära

1 del kanel

1 del kryddnejlika

valfritt att lägga till

0,5 del kardemumma

1 del muscovadosocker

Gör gärna så här:

Väg upp alla ingredienser och kör i matberedare med knivtillsats. Lägg över i en mortel och mortla till ett fint pulver. Förvara i rumstemperatur i en tät burk.

Gott som smaksättare i pannacotta, mjuk pepperkaka mm.

Klassisk pepparkaksdeg

2 dl rörsocker

150 gr smör

1,5 dl sirap (om du har hemma, tag hälften ljus och hälften mörk sirap)

1 ägg

1 dl grädde

12 dl (720 g) vetemjöl

1 msk bikarbonat

3 msk pepparkakskryddor (alt 1 msk mald kanel, 1 msk mald ingefära, 1 msk mald kryddnejlika)

1 nypa salt

Gör gärna så här:

1-2 dagar innan bak.

Skär smöret i kuber och vispa med sockret poröst med en elvisp i en stor bunke. Vispa ner sirap, ägg och grädde. Blanda de torra ingredienserna och sikta över. Med hjälp av en träslev - vänd samman och arbeta till sist ihop degen med händerna. Degen skall kännas torr snarare än blöt. Plasta in och lägg in i kylskåp minst ett dygn, gärna två.

Vid bakning:

Tag ut ca 1 timme innan du ska baka.

Skär sedan degen i skivor och spreja med en blomspruta lite vatten om den känns för torr. Alternativt lägg till lite mjöl om den känns för blöt. Arbeta, kavla ut, forma kakor och lägg ut på plåt.

Tänk på att göra jämntjocka kakor för optimal gräddning.

Grädda på 200 grader i 10-12 minuter (väldigt olika på olika sorters ugnar så vakta kakorna) tills de fått färg. Låt svalna och förvara i burk i rumstemperatur.

Smaksättning 2

Byt ut 1/3 av smöret mot brynt smör

Smaksättning 3

Tillsätt cedrodroppar eller citrondroppar i degen

Skurna pepparkakor

Gör degen enligt ovan men blanda även i 1 dl hackade mandlar i degen. Forma till 2-3 korvar med diameter 5 cm. Plasta in eller slå in hårt i smörpapper.

Vid gräddning:

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär korvarna i tunna skivor och lägg ut på en smord och mjölad plåt eller på bakplåtspapper.

Grädda 10-12 minuter (väldigt olika på olika sorters ugnar så vakta) tills de fått färg. Låt svalna och förvara i burk i rumstemperatur.