Bedrägeriförsök

Bedragare gäckar bokbranschen – falska agenter försöker stjäla manus

1:54 min

Bokbranschen är utsatt för en ny typ av sofistikerade bedrägerier. Men till skillnad från annat nätfiske är det inte pengar bedragarna är ute efter – utan opublicerade manus.

Första gången Susanna Romanus på Bonnierförlaget Romanus & Selling kom i kontakt med en bedragare anade hon inget oråd.

– De är ganska förslagna de här personerna, och de vet också rätt så väl hur vi uttrycker oss här i branschen, använder facktermer och sånt, som gör att det ser väldigt autentiskt ut, säger hon.

Enligt Bonnierförlagen har attackerna ökat kraftigt det senaste halvåret, och kännetecknande är att bedragaren oftast utger sig för att vara en litterär agent och ber om att få senaste versionen av ett manus. Man är väl insatt i vilka personer man ska hänvisa till och använder loggor och domänadresser som är nästintill identiska med de riktiga.

Så när förläggaren Susanna Romanus första gången fick ett sådant mejl, vidarebefordrade hon det till en annan litterär agent, som i sin tur insåg att det var en bluff.

– Ja, vi har ju skärpt våra rutiner kring att vi inte skickar manus till personer vi inte har motringt till, säger hon.

Fenomenet förekommer inte bara i den svenska bokbranschen, det har också ökat kraftigt i USA, vilket New York Times skrev om i december.

Och det var från litterära scouter i London och New York som Albert Bonniers förlag först varnades i somras. Sedan dess har attackerna kommit allt oftare.

– Det stora frågetecknet, kan jag känna, är: vad ska de göra med manuset? Varför försöker de komma åt det? Det är ju inte vad vi vet någon stor piratmarknad för opublicerade manus. En del av phishingförsöken har också kommit så pass nära utgivningen att man undrar, vad ska de ens med det till, säger Isa Widerståhl som är förlagschef på Albert Bonniers förlag.

Motivet är det stora mysteriet. Det finns inga kända exempel heller utomlands på att förlag krävts på pengar efter att de fått manus stulna, inte heller har manus dykt upp på nätet.

Men är det inte pengar de är ute efter så är det information, tror Lotta Mauritzson på polisens nationella bedrägericenter:

– Det som är lite unikt i det här fallet, det är ju att man vill komma åt manus. Att information är en handelsvara, det har det ju varit under en längre tid också. Den här informationen är ju kärnan i verksamheten här. Så att information blir en handelsvara, det är inte särskilt förvånande, men jag känner inte igen det här sedan tidigare.

Vet du mer? Har du själv blivit drabbad av försök till manusstöld? Tipsa Kulturnytt på kulturnytt@sverigesradio.se.