Litteratur

Bedragarna i förlagsbranschen blir mer sofistikerade

1:49 min

Linda Altrov Berg på Norstedts blev kontaktad av en bedragare ute efter ett opublicerat manus första gången 2015 då Lagercrantz fortsättning på Millennium-böckerna skulle släppas.

Som Kulturnytt tidigare rapporterat om är bokbranschen utsatt för bedrägeriförsök där bland annat falska agenter efterfrågar opublicerade manus.

Linda Altrov Berg är chef för Norstedts Agency och blir ofta kontaktad av falska förläggare eller falska litterära scouter som ber henne att skicka det senaste manuset av en viss författare.

Första gången var när det blev officiellt att de skulle sälja rättigheterna till David Lagercrantz fortsättning på Millennium-böckerna 2015.

– Då var mejlen klumpigt skrivna. Avsändaradresserna var inte proffsiga. Man kunde lätt se att det var bedragare. Redan då ändrade vi våra rutiner i vad det gäller att skicka manus.

Enligt Linda Altrov Berg har bedragarna blivit mer sofistikerade. I dag använder de mejladresser som är snarlika betrodda adresser, de uttrycker sig på ett familjärt sätt och förstår hur de formulerar sig i branschen.

– Jag fick nog när det hade drällt in ett antal mejl och svarade: ”Keep on dreaming”. Några dagar senare fick jag svar: ”Hoppas att du dör av corona-viruset”. Alltså på svenska, säger hon.

Men vad det är som bedragarna är ute efter har Linda Altrov Berg svårt att förstå.

– I början så var det de allra hetaste manusen, men nu kommer det frågor om manus av relativt internationellt okända författarskap. Frågan kan komma tätt inpå släppet vilket betyder att boken kommer att finnas till salu. Så jag kan inte i min vildaste fantasi förstå att det skulle finnas en affärsidé bakom det hela.