Varning

Bedrägeri: Erbjudanden om att köpa vaccin på nätet

1:22 min
  • Stora internationella kriminella nätverk ligger bakom verksamheten.
  • Bedrägerierna omfattar bland annat erbjudanden om vaccinering, falska vaccineringskort och falska negativa covid-19 test.
  • ”De anpassar sig ju efter marknaden och just nu letar folk efter vaccinet”, säger Cecilia Fant på den internationella säkerhetsorganisationen PSI, Pharmaceutical Security Institute till Ekot

Det finns erbjudanden om att köpa covid-19 vaccin på nätet. Stora internationella kriminella nätverk ligger bakom verksamheten.
Men det handlar om rena bedrägerier eller i värsta fall falska vacciner, säger Cecilia Fant som jobbar som på den internationella säkerhetsorganisationen PSI, Pharmaceutical Security Institute.

– Är man ute på olika webbsidor så kan man hitta det här, säger hon till Ekot.

PSI, är en non profit organisation, som drivs utan vinstintresse, med 37 av de största läkemedelsföretagen i världen som medlemmar.

Organisationen samarbetar tätt med polismyndigheter, tull och läkemedelsverk för att stoppa den svarta läkemedelsmarknaden som varje år omsätter mångmiljardbelopp.

De kriminella nätverk utnyttjar pandemin för att tjäna stora pengar, säger Cecilia Fant som är ansvarig för PSIs verksamhet i Europa, mellanöstern och Afrika.

– De anpassar sig ju efter marknaden. Det är ju behovet som styr och nu letar ju folk efter det här. Folk letar efter vaccinet.

PSI får sin information från sina medlemmar, läkemedelsföretagen, open sources och olika myndigheter. Information som PSI sammanställer och sen delar med Europol, Interpol och världstullen WCO.

Exempel på bedrägerier som identifierats är erbjudanden om att köpa falskt eller stulet vaccin, förfalskade vaccinationskort, förfalskade negativa covid-19 test men också erbjudanden om att gå före i vaccinationsköer i vissa länder.

– De kanske säljer sin mormor eller morfars eller äldre släktings plats. Det finns alltid folk som kan sätta upp dig högre på en lista om du betalar helt enkelt, säger Cecilia Fant.

Bedrägerierna kring pandemin och vaccineringen är svåra att stoppa, och Cecilia Fant menar att hon på bara några minuter skulle kunna erbjudanden om att köpa falskt eller stulet vaccin.

– Ja eftersom jag har en kunskap om hur det fungerar på internet så kan jag hitta det men det är ingenting som gemene man kanske kan hitta. Sen vill jag också understryka att ingen av dom vaccinerna som nu är godkända för Covid-19 kan köpas privat eller ges av privata läkare eller organisationer utan allt kanaliseras genom myndigheterna i respektive land. Och det är där som man som privatperson självklart ska få sitt vaccin ifrån.