Bengt Einar Johansson blir Lyssnarnas Sommarvärd 2022

2:01 min

Nu är det klart att Bengt Einar ”Sotarn” Johansson, 67 år, från Vännäs, röstats fram som Lyssnarnas Sommarvärd i Sommar i P1. 

– Jag blev idiotförklarad som 6-åring och skulle suttit på dårhus nu, lobotomerad och galen, om jag nu ens hade levat. Läkarna ville lämna idioten på sjukhus och glömma mig så fort som möjligt, men mor räddade mig och det blev ändå rätt så mycket folk utav mig. Att bli vald av folket känns bra. Kanske Sommarpratet kan få någon annan stackars ”idiot” att börja tro på sig själv, säger Bengt Einar Johansson.

I 40 år har Bengt Einar kämpat för att bevisa att han dög. Han har varit entreprenör i turistbranschen, idrottare och kommenterat traktorpulling, volleyboll och forspaddling. Som barn lärde han sig att tiga igenom svåra saker. Och svårigheter har det funnits mycket av i livet. Nu är det dags att öppna dörrar som inte öppnats förut.

– Årets Lyssnarnas Sommarvärd bär på en stark och viktig historia väl värd att berättas. Bengt Einar Johansson vittnar om en tid som känns avlägsen, men som sorgligt nog inte var för så länge sedan, säger Bibi Rödöö, programchef för Sommar i P1.

Om Lyssnarnas Sommar

Sedan 2007 reserverar Sommarredaktionen ett datum för Lyssnarnas Sommar. En telefonsvarare tar emot inläsningar av inledningar till Sommarprogram, därefter väljer Sommarredaktionen ut ett antal bidrag som publiceras på Sommars hemsida. Det slutliga valet görs av lyssnarna som får rösta på sin favorit.

Lyssnarnas Sommarvärd sänds den 13 juli kl. 13.00 i P1 och i appen Sveriges Radio Play. Poddversionen släpps kl. 07.00