EKONOMI

Bensinbolag bommar klimatmål – väntas få straffavgift

1:38 min
  • Ekonomiekot Extra kan berätta att ett större bensinbolag misslyckats med att nå de klimatmål som satts upp och väntas få en "rejäl" straffavgift.
  • ”Slutsumman är inte fastställd men det blir en gedigen summa”, säger Pelle Derewecki på Energimyndigheten.
  • Sedan 2018 måste biobränslen blandas i den bensin och diesel som bensinbolagen säljer, vilket de ska rapportera om till Energimyndigheten.

– Det är precis som du säger, det finns ett bolag som har missat sitt mål, säger Pelle Derewecki som är handläggare på Energimyndigheten.

Sedan 2018 är bensinbolagen tvungna att blanda in biobränslen i den bensin och diesel som de säljer för att reducera utsläppen av koldioxid, och varje år ska de också rapportera in till Energimyndigheten hur bra de lyckats nå målen i den så kallade reduktionsplikten.

Myndighetens rapport för år 2020 har ännu inte publicerats, men Ekonomiekot Extra kan redan nu berätta att branschen med liten marginal når målen när det gäller bensinförsäljningen. Men den misslyckas när det gäller dieseln.

Det beror alltså på att en av de stora drivmedelsleverantörerna bommat sina mål. Eftersom beslutet inte är fattat ännu är det hemligt vilket bolag det är. Men man kan räkna med att det får en straffavgift.

– Ja det är så lagen är skriven, att det ska utfärdas en reduktionspliktsavgift. Men det går att göra undantag och sänka avgiften om det finns synnerliga skäl som bolaget själv inte kunnat påverka, säger Pelle Derewecki.

Hur stor avgiften blir är alltså oklart. Men det kan handla om tiotals miljoner kronor. Förra året fick en handfull bolag tillsammans betala närmare 100 miljoner kronor.

– Jag kan inte nämna slutsumman eftersom vi inte har beslutat om den än. Däremot kan jag säga att det är en gedigen summa, säger Pelle Derewecki.