Beskedet: Hagwall utesluts ur SD

9:16 min

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Anna Hagwall utesluts ur partiet efter antisemitiska uttalanden. Det beslutade partistyrelsen nu på eftermiddagen, uppger partiet i ett pressmeddelande. Beslutet gör Anna Hagwall till partiets andra politiska vilde denna mandatperiod.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson kommenterar:

"Sverigedemokraterna har under många år arbetat målmedvetet för att stävja antisemitiska strömningar och konspirationsteorier i samhället. Anna Hagwall har genom sina uttalanden skadat detta arbete samt partiets anseende" säger han i ett uttalande.

Kritiken mot Anna Hagwall utlöstes av en motion hon skrev i september. I motionen hävdade hon att en och samma ägare äger 80 procent av alla svenska medier, vilket inte stämmer. Men Hagwall krävde ett spritt ägande och slopat presstöd. 

När Anna Hagwall kommenterade motionen för Aftonbladet skrev hon: "De flesta små tidningar kontrolleras direkt eller indirekt av Bonnier och varför denne skall få betalt av svenska skattebetalare är en gåta".

Bonniertidningar får inget presstöd men får ta del av en del av det så kallade distributionsstödet. Hagwall skrev också i kommentar till Aftonbladet att "ingen familj, etnisk grupp eller företag skall tillåtas kontrollera direkt/indirekt mer än fem procent av media". Innehållet i motionen tolkades av många som en attack mot familjen Bonnier och kritiker menar att innehållet är antisemitiskt. 

När Jimmie Åkesson, i Ekots lördagsintervju, fick frågan om Anna Hagwalls agerande teoretiskt kan vara nog för en uteslutning svarade han:

– Ja, antisemitiska strömningar vill vi inte ha i vårt parti överhuvudtaget.

Enligt SD:s gruppledare Mattias Karlsson har motionen "skadat partiets anseende och står i direkt strid med partiets fastslagna linje på flera viktiga områden."

Anna Hagwall har också uttalat sig på ett sådant sätt "att trovärdigheten i Sverigedemokraternas mångåriga kamp mot antisemitism har kunnat ifrågasättas", enligt Mattias Karlsson.

I oktober lämnade Hagwall sina politiska uppdrag i skatteutskottet och som ersättare i näringsutskottet. Hon meddelade också att hon inte ställer upp i för omval till riksdagen 2018. Anna Hagwall har tidigare sagt att hon inte kommer att lämna riksdagen om hon utesluts.