VECKANS PROGRAM

Besluten bakom SVT:s visning av De rättslösa och internationell konflikt om svenska dokumentären Sabaya

Så ändrade SVT innehållet i filmen De rättslösa

Det har rapporterats om intern kritik, panikklippning, krismöten. Och cheferna på SVT har fått försvara sig. Filmen De rättslösa av Cissi Wallin och Maria Sveland har utan tvekan omgärdats av ett himla liv redan innan någon sett den.

SVT bekräftar för Medierna att det varit ovanligt många möten kopplade till det här inköpet. I reportaget berättar vi om vilka ändringar SVT beslutade om inför sin visning.

En central fråga i sammanhanget har också varit hur väl det rimmar med SVT:s grundprinciper att köpa in och visa en film sprungen ur ett aktivistiskt engagemang i sociala medier och med uttalat syfte att ge en motbild.

– Vi vet ju att det är ganska aktivistiska personer som ligger bakom den. Jag tycker att vi kan ta en film om vi tydligt anger vem som ligger bakom, säger Axel Arnö, ansvarig utgivare på SVT, till Medierna.

Filmteamet bakom dokumentären Sabaya tillbakavisar allvarlig kritik

Den svenska dokumentärfilmen Sabaya har prisats på stora filmfestivaler och i november går den upp på svenska biografer. Men redan innan Sverige-premiären har en internationell konflikt blossat upp runt filmen. Enligt New York Times ska flera av de kvinnor som porträtteras i filmen inte ha godkänt sin medverkan. Vilket rest frågor om ifall filmen kommit till på ett etiskt sätt.

Artikeln slog ner som en bomb tidigare i höstas. Men filmteamet har försvarat sig och menat att kritiken saknar grund. Siri Hill har för Mediernas räkning nystat i denna snåriga konflikt.

BLT publicerade opinionsmätning beställd av parti

Blekinge läns tidning drog förra helgen stort på en undersökning som visade stark medvind för det politiska Samstyret i Sölvesborg med SD i spetsen. “Sifo-undersökning gav lyft för Samstyret och ras för S” löd rubriken.  Följt av en artikel om att “Samstyret jublar”. Men hur rimlig var den här publiceringen? Med tanke på att beställaren av undersökningen var Sverigedemokraterna själva.