Rocka sockorna

Björn Högberg designade sockor att rocka med

1:36 min
  • Söndagen den 21 mars är det FN:s världsdag för Downs Syndrom, då många brukar rocka sockorna, med helt olika strumpor på höger och vänster fot.
  • Björn Högberg i Östersund har själv Downs syndrom och har nu designat särskilda "rocka-sockor"-strumpor, på klädfabriken där han jobbar.
  • "De är perfekta, med mina favoritfärger turkos och rosa", säger Björn Högberg till P4 Jämtland.

Nästa helg, söndagen den 21 mars, är det FN:s världsdag för Downs Syndrom. Då är det många som brukar rocka sockorna, så att strumporna ser olika ut på höger och vänster fot.

Björn Högberg i Östersund jobbar på en fabrik som bland annat gör strumpor. Han har själv Downs syndrom och har nu designat särskilda "rocka-sockor":
– Ja, de där gjorde jag och jag har jobbat mycket, sockorna har olika färger och sånt, berättar Björn.

Olika är bra

När man rockar sockorna har man alltså på sig strumpor med olika färg eller olika mönster på olika fötter. Man gör så för att visa att det är okej att även vi människor är olika.

Det går att rocka sockorna med vilka strumpor som helst. Men varje år samarbetar också olika företag med svenska Downföreningen och gör särskilda strumpor för den här dagen. Och just de här strumporna är alltså designade av Björn:

– Ja, en som är rosa och lite turkosgrön i kanten och en som är turkosgrön med lite rosa. Det är mina favoritfärger det.

Och på världsdagen för Downs syndrom den 21 mars tänker Björn ha på sig sina egendesignade strumpor:
– Ja, det är planen, de är perfekta för det, säger designern Björn Högberg till P4 Jämtland.