BRASILIEN

Bolsonaro anmäls för brott mot mänskligheten

0:28 min
  • Brasiliens president Jair Bolsonaro anklagas för brott mot mänskligheten enligt en anmälan till Internationella brottsdomstolen (ICC), för att ha bidragit till klimatförändringar genom att tillåta skövling av Amazonas.
  • Enligt anmälan, som lämnades in av den österrikiska miljöorganisationen Allrise, anklagas Bolsonaro och delar av hans regering för en omfattande kampanj som resulterat i bland annat att världens befolkning utsätts för faror kopplade till klimatförändringar.
  • Grupper av urfolken har tidigare anmält Bolsonaro till ICC, dock utan att visa tydliga samband mellan avskogning och klimatförändringarnas konsekvenser.Ingen förundersökning har inletts och ICC har ännu inte tagit beslut om huruvida fallet ska prövas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio