Bolsonaro fortfarande populär bland brasilianska väljare

6:00 min
  • Det är knappt ett år kvar till presidentvalet i Brasilien, som i tre år styrts av den kontroversielle Jair Bolsonaro - en ultrakonservativ politiker som anklagas bland annat för tiotusentals brasilianares död i covid-19 och förstörelsen av Amazonas.

  • Bolosonaros popularitet i Brasilien har minskat kraftigt det senaste året. Samtidigt ser ungefär var fjärde väljare honom som landets frälsare

  • Vår Latinamerikakorrespondent har träffat några av Bolsonaros supportrar i megastaden São Paulo.

En finklädd 54-årig festfixare tar emot på sin väninnas frisersalong. Det är tvåbarnsmamman Josie Guimaraes. Hon är säker på sin sak, Brasilien var på väg att bli en kommunistdiktatur och den ende som kunde stoppa det var ex-militären Jair Bolsonaro.

Josie Guimaraes syftar på de 14 år som arbetarpartiet PT styrde landet, först med arbetarledaren Lula da Silva och sen med Dilma Rouseff som president.

– Gud gjorde Bolsonaro till president, vi hade bett om nån som kunde rädda Brasilien, säger Josie Guimaraes, som är en djupt troende medlem i en evangelikal kyrka i sydvästra Sao Paulo.

Arbetarpartiet PT var en bra bit ifrån kommunismen. Snarare förde partiet en klassisk socialdemokratisk politik, med goda relationer till både arbetsgivare och facken och en omfattande omfördelning av resurserna.

När råvarupriserna rasade 2012-2014 hamnade den brasilianska ekonomin i kris. Krisen blev också politisk när det avslöjades att höga företrädare för regeringspartiet var inblandade i korruption.

Motståndarna gick då ut på gatorna för att kräva regeringens avgång. En del krävde till och med en militärkupp. Josie Guimaraes var en av dem.

– Jag ville att militären skulle gripa in för att landet var på väg att bli kommunistiskt, säger Josie Guimaraes.

Men militären behövde inte ingripa. Dilma Rouseff blev avsatt av kongressen och Lula da Silva hamnade i fängelse, på grund av korruptionsanklagelser som senare hävdes av Högsta domstolen.

Det blev val 2018 och Jair Bolsonaro vann andra omgången med 55 procent av rösterna.

– Många väljare röstade på den ultrakonservative Bolsonaro inte för att de var för honom, utan för att de var emot något, till exempel emot socialisterna eller emot korruptionen, säger Gilson Rodrigues, ledare för G10, en frivilligorganisation som bedriver socialt arbete i Brasiliens tio största slumområden, favelas.

– Sen finns en kärna som består av högerextrema aktivister, militären och konservativa kristna väljare som ser Bolsonaro som familjens beskyddare. De kommer att stödja sin president ända till slutet, säger Gilson Rodrigues.

En stor del av de som la sin röst på Bolsonaro 2018 har senare ångrat det, framför allt på grund av hanteringen av corona-pandemin, som tagit livet av över 600 000 sen brasilianare. Väljarstödet för presidenten har sjunkit från 50 till under 30 procent på ett år och sex av tio brasilianare säger att de absolut inte kommer att rösta på honom i nästa års val.

En parlamentarisk kommitté som har granskat regeringens pandemi-politik har föreslagit att Jair Bolsonaro ska åtalas för minst 120 000 dödsfall, som kommittén menar kunde ha undvikits.

Bolsonaristen Josie Guimaraes anser att kommitté-rapporten har noll värde.

– Kommittén består bara av korrupta politiker, säger hon.

Josie Guimaraes hämtar all sin information i sociala medier och i kyrkan. Hon är övertygad om att det pågår en gigantisk komplott mot president Bolsonaro, den är styrd från Kina, som vill ta över Brasilien.

Media, guvernörer, politiker från mitten till vänster, alla är de kommunister som servar Kinas ledare Xi Jinping. Vänsterpolitiker har placerat sjukhusdirektörer, som har dödat många patienter för att sen skylla på covid19 och anklaga presidenten Bolsonaro.

Josie Guimaraes väninna, frisören Gloria Nantes, som står ett par meter ifrån oss, nickar bekräftande. Hon berättar om en nära kompis från församlingen som lades in på sjukhus med cancer och registrerades, enligt henne felaktigt, som död i covid19, allt för att blåsa upp Corona-siffrorna, säger hon.

Varken Josie eller Gloria har vaccinerat sig mot covid, vaccinet dödar, säger de. Jag har gått på klorikin i över ett år, jag har gjort det presidenten har sagt, och jag har mått prima, säger Josie.

Om anklagelserna mot Bolsonaro om att han underlättat för skogsskövlingen och de stora bränderna i Amazonas, skakar Josie Guimaraes på huvudet.

– Presidenten Bolsonaro är Amazonas främsta beskyddare. Och vad gäller bränderna så är det vänsteraktivister som orsakar dem för att sen skylla på regeringen, hävdar hon.

Alla opinionsmätningar pekar på att Bolsonaro kommer att förlora valet nästa år. Jag frågar Josie Guimaraes om hon då kommer att be militären att ingripa.

– Ja, svarar hon utan att tveka, vänstern får aldrig mer komma till makten igen.