POLITIK

Bottenrekord för MP i Svensk väljaropinion – ”frustrerande”

2:09 min
  • Miljöpartiet får i mars endast 2.9 procent av väljarstödet i Svensk väljaropinion som är den sammanvägda mätning som Kantar Sifo gör för Ekot.

  • Bättre går det för Socialdemokraterna som når 32,6 procent i mars, den högsta siffran sedan 2014.

  • Även Moderaterna har viss medvind och får i marsmätningen 21,5 procent.

Miljöpartiets partisekreterare Katrin Wissing, om partiets låga siffra på 2.9 procent:

– Nej, men det är frustrerande. Vi ska vända, vi ska uppåt. Alltså vi står ju väldigt starka och stadiga i våra värderingar, och det brukar ju belöna sig.

Varför går det då nedåt för Miljöpartiet?

– Ja, vi måste bli bättre på att nå ut, och det tycker jag att vi har gjort de senaste veckorna, säger hon.

Inte sedan Svensk väljaropinion startade för 12 år sedan har Miljöpartiet fått en så låg siffra. Enligt Toivo Sjörén, vd på Kantar Sifo, missgynnas partiet av det rådande omvärldsläget. Partiet når inte ut med sina frågor, men han påpekar att nedgången för Miljöpartiet pågått under en längre tid.

Även Liberalerna, där ju partiledare Nyamko Sabuni oväntat lämnade partiledarposten i fredags har ett bekymmersamt läge med 2,3 procents stöd i mars.

För Socialdemokraterna går det desto bättre. Partiet når 32,6 procent, den högsta siffran sedan 2014. Där här hänger tydligt samman med Rysslands anfallskrig mot Ukraina, enligt Toivo Sjörén.

– Då sluter väljare gärna upp till den som har regeringsmakten, det är en sådan effekt. Vi har sett det tidigare när det gäller corona, säger han.

Även Moderaterna har viss medvind i opinionen och får 21,5 procent, Sverigedemokraterna får 18,7 procent. Centerpartiet med 6,9 procent och Kristdemokraterna som får 5,3 procent ligger i princip still i opinionen medan Vänsterpartiet får en tydligt lägre siffra än tidigare månader med 8,4 procent nu i mars.