Pressmeddelande 2021-04-27

Bra med fällande dom i hoträttegång

Under gårdagen fälldes en man för olaga hot mot Sveriges Radios reporter Alice Petrén. När domen avkunnades hänvisade rätten till att det är extra allvarligt att hotet skedde mot en journalist. Det är både bra och viktigt att rättsvårdande myndigheter tar hot mot journalister på största allvar.

En person dömdes igår för olaga hot mot Sveriges Radios migrationskorrespondent Alice Petrén.

– Jag tycker självklart att det är bra att domstolen tar allvarligt på ett mordhot mot mig som journalist. Hotet var mycket konkret formulerat med att en belöning hade utlovats till den som tog mitt liv. Att som journalist få kritik och möta invändningar mot sin rapportering är legio i en demokrati, men så länge det framförs sakligt utan personangrepp och hot kallas det dialog. Att hota mig till döden är däremot att gå långt bortom en acceptabel gräns, vilket gör att jag välkomnar gårdagens dom, säger Alice Petrén.

– Det är rätt att personen i fråga döms och det är helt oacceptabelt att någon av våra medarbetare ska behöva gå igenom en händelse likt denna. Alice likt alla andra journalister både på Sveriges Radio och hos andra medier ska kunna arbeta utan risk för denna typ av agerande, säger Cilla Benkö, vd Sveriges Radio.

Alice Petrén valde att polisanmäla den allvarliga händelsen och det allvarliga hotet. På Sveriges Radio uppmuntras alltid reportrar att göra det i liknande situationer.

– Hat och hot är alltid oacceptabelt men när de vänder sig mot en journalist innebär det en extra dimension. Medier och journalister som vågar granska makten och skildra samhället i stort är en förutsättning för en väl fungerande demokrati. Därför är det viktiga att Alice Petrén valde att polisanmäla och det är bra att rätten igår speciellt poängterade det allvarliga i att hoten riktats mot just en journalist.

Hoten som ledde till fällandet följde efter en hetsig debatt i offentligheten via bland annat sociala medier och påståenden i bloggar.

– Vi ser att påhoppen på våra reportrar blir allt mer hätska. Det gäller att alla som deltar i det offentliga samtalet på allvar funderar över hur en debatt ska kunna föras i god ton och utan ogrundade påståenden och anklagelser, säger Cilla Benkö.

Foto: Alice Petrén (Fotograf: Mattias Ahlm/Sveriges Radio)
Foto: Cilla Benkö (Fotograf: Mattias Ahlm/Sveriges Radio)

Kontakt för ytterligare kommentarer eller information: Claes Bertilson, presschef, 070-327 7807 eller claes.bertilson@sverigesradio.se

I ett inslag i P1-morgon den 27 april diskuterade Alice Petrén och Cilla Benkö domen och hot mot journalister: 
https://sverigesradio.se/artikel/man-domd-efter-hot-mot-sveriges-radio-journalist