Just nu

Bränder rasar i Sibirien – torraste sommaren på 150 år

Uppemot 190 bränder rasar i Sibirien. Tung rök täcker huvudstaden Jakutsk och myndigheter har tvingats stänga flygplatsen.

Ryssland har plågats av omfattande skogsbränder och regionen Sacha-Jakutien i nordöstra Sibirien är det värst drabbade området.

Enligt nyhetsbyrån AP har den totala ytan som brinner ökat med 100 000 hektar under de senaste dygnet. Brandområdet omfattar nu totalt 247 000 hektar – nitton gånger större än branden i Västmanland 2014.

– Situationen med skogsbränder i vår region är mycket svår. Vi upplever den torraste sommaren på de senaste 150 åren i Jakutien, och juni månad var den varmaste som någonsin registrerats, säger Aysen Nikolayev, guvernör i Sacha-Jakutien.

Läs mer hos SVT Nyheter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio