Ringhals

Bränsleelement hamnade fel – driftstopp i reaktor

1:56 min
  • En incident i början av juni i reaktor tre på Ringhals kärnkraftverk har lett till att ett driftsstopp som förlängs till augusti.
  • Ett bränsleelement som skulle flyttas till en bassäng för rengöring lossnade och hamnade i fel läge vilket nu gör att det svårt att få bort.
  • “En ovanlig händelse. Jag skulle inte beteckna den som allvarlig, även om jag vet att den har rubricerats så”, säger Björn Linde, vd för Ringhals AB och Forsmarks kraftgrupp i P1-morgon.

Det var under ett årligt underhållsarbete, när en del av kärnbränslet skulle bytas ut, som incidenten inträffade.

– I samband med underhållet har en lyftanordning på ett av de bränsleelement som finns lossnat, och nu har jag det här bränsleelementet i en position där det inte ska vara. Det är en ovanlig händelse. Jag skulle inte beteckna den som allvarlig även om jag vet att den har rubricerats så, säger Ringhals vd Björn Linde i P1-morgon.

Nu ska man tillverka nya verktyg för att kunna lyfta bränsleelementet på ett säkert sätt – och det är det som tar tid, uppger Björn Linde.

– Det är själva infästningsanordningen som har lossnat från bränslet. Bränsleelementet är alltså helt intakt i övrigt och vi har inga skador på några av våra komponenter eller system, säger han i P1-morgon.