Halvledare

Komponentbrist kan stoppa Electrolux produktion

2:00 min
  • Nu drabbas också tillverkningen av vitvaror av bristen på den viktiga komponenten halvledare.
  • Electrolux kan behöva stoppa produktionen framöver på grund av bristen.
  • "Det har inte hänt ännu i någon större omfattning, men det kan definitivt hända beroende på hur leveransflödet kommer att utvecklas framöver", säger Jonas Samuelson, vd på Electrolux, till Ekot.

Bristen på den viktiga delen halvledare påverkar nu allt fler branscher.

Halvledare, som finns i elektroniska komponenter, används i de flesta av Electrolux produkter och bristen på dem påverkar nu alltså vitvarujätten, som bland annat säljer kylskåp och tvättmaskiner.

– Det är absolut något vi märker av. Det är en ansträngd leverantörskedja. Vi ligger väl i princip på gränsen av kapaciteten där med den höga efterfrågan vi har. Det är något vi jobbar väldigt intensivt med. Det är definitivt en begränsande faktor framöver också, säger Jonas Samuelson till Ekot.

Hittills är det framför allt bilindustrin som fått stora problem med ökade kostnader och stoppad produktion på grund av bristen, men nu tornar orosmolnen upp sig allt mer också över andra branscher.

Teknikjätten Apple uppgav i veckan att bristen nu kommer leda till att företaget kan sälja färre ipads och mac-datorer, än vad som annars hade varit möjligt under det här kvartalet. Leveransbegränsningar kan minska intäkterna med så mycket som 4 miljarder dollar.

– Begränsningarna kommer från halvledarbristen som påverkar många branscher, sade Apples finanschef Luca Maestri på en presskonferens.

ABB, som bland annat gör industrirobotar, märker nu också av bristen. I delårsrapporten skriver bolaget: "det progressivt allt knappare utbudet av vissa komponenter, t.ex. halvledare och plast, (är) ett orosmoment. Vi förutser längre leveranstider till kund i vissa delar av vår verksamhet under kommande kvartal".

Enligt vd Björn Rosengren jobbar företaget hårt med att få tag på alla komponenter som behövs, däribland halvledare.

– Det är en tuff konkurrens, sade han.

Men för alla är det inte negativt med bristen. För Atlas Copco, som gör utrustning till produktionen av halvledare, är det i stället något positivt.

Bolaget hade en rekordhög orderingång för det första kvartalet och en stor del berodde på den ökade efterfrågan på vakuumutrustning till halvledarindustrin, sade vd Mats Rahmström på en presskonferens.

– Det gick extremt bra för vakuumteknik med stark orderingång från halvledarindustrin, sade han.