NORR TILL SÖDER

Kommuner larmar – elbrist jagar bort nya företag

1:40 min
  • Många svenska kommuner uppger att de har gått miste om nya företagsetableringar på grund av begränsningar i elnätet.

  • Ekots kartläggning visar att det handlar om minst 24 kommuner.

  • Fem av kommunerna uppger att det handlar om elintensiva företag som batterifabriker eller datahallar. I många fall handlar det om mindre företag eller tillverkningsindustrier.

Kungsör är en av 24 kommuner som i Ekots kartläggning svarar att flera företagsetableringar uteblivit på grund av begränsningar i elnätet.

– Den senaste förfrågan var om en batterifabrik som hade gett 4 500 nya arbetstillfällen. Vi kan inte tillhandahålla den mängden el som fanns med i förfrågan, säger Ida-Maria Rydberg som är näringslivschef i Kungsörs kommun.

Frågan kom nu i våras och skickades till flera kommuner. Av svaren från kommunerna framgår att bara ett fåtal kommuner i Sverige har möjlighet att husera så stora elintensiva verksamheter.

Under de senaste åren så är det fler företag som har velat etablera sig i Kungsör där effekten inte har räckt till.

– Det har bland annat varit tillverkningsindustri och det är ofta som det inte är möjligt just effektmässigt, säger Ida-Maria Rydberg.

Situationen i Kungsör är långt ifrån unik. 163 av landets 290 kommuner har svarat på våra frågor och 24 kommuner har upplevt liknande situationer.

Bara fem av kommunerna uppger att det handlar om förfrågningar gällande stora datahallar eller batterifabriker som har gått till flera kommuner.

Samtidigt visar kartläggning att problemet sträcker sig över hela landet. Från Trelleborg i söder till Överkalix i norr.

– 2018 fick vi frågan om ett datacenter och 2021 om en fiskodling men det gick inte på grund av låg kapacitet. Totalt handlar det om 40 nya jobb som inte blev av. Om inte vi också kan växa när vi har möjlighet på grund av att vi inte får el så är det förödande, säger Bo Häggroth som är näringslivsstrateg.