Coronapandemin

Bulgarien hårt drabbat av covid-19 – ”Folk gillar inte att gå till sjukhus”

2:10 min
  • Coronapandemin har slagit mycket hårt på Balkan, där har flera av länderna bland den högsta dödligheten i världen.
  • Bulgarien är ett av de hårdast drabbade länderna, men en av landets ledande experter anser att Sverige fortfarande befinner sig i ett värre läge.
  • "Er kung har bett om ursäkt för att situationen i Sverige är väldigt dålig", säger immunologen Bogdan Petrunov.

– Se här, det har du säkert redan sett, er kung ber om ursäkt för att situationen i Sverige är väldigt dålig.

Bogdan Petrunov har tagit med sig en utskriven artikel där den svenske kungen säger att Sverige har misslyckats med att rädda liv under coronapandemin.

Intervjun med Petrunov, professor i immunologi och tidigare mångårig chef för Insitutet för infektionssjukdomar här i Sofia är tänkt att handla om coronaläget i Bulgarien, men han vill hellre jämföra med Sverige, som har klart fler bekräftade fall av covid-19.

– Så du kan se att situationen i Bulgarien är bättre än i Sverige.

Men ser man till antalet dödsfall, som andel av befolkningens storlek, är Bulgarien hårdare drabbat, faktiskt det åttonde hårdast drabbade landet i världen. Flera länder på Balkan är bland de värst drabbade enligt det sättet att mäta, efter en lindrig första våg steg dödstalen snabbt i höstas.

Enligt Petrunov beror den ökade smittspridningen på sämre disciplin hos befolkningen, och de höga dödstalen som följde, på den generellt dåliga folkhälsan i kombination med ett lågt förtroende för vården vilket gjorde att många av de som insjuknade uppsökte vård för sent.

– Folk gillar inte att gå till sjukhus och doktorer, det är problemet, de vill hellre stanna hemma, undvika att sättas i karantän, och när de är riktigt sjuka kommer de till sjukhus. Därför har vi så höga andel döda.

Vad gäller andelen av befolkningen som vaccinerats är Bulgarien sämst i klassen av EU-länderna. Där anser Bogdan Petrunov att det är EU som inte levererat vaccin som utlovat.

Vaccinskepsis är en utmaning, i nuläget är endast 30-35 procent av befolkningen positiv till att ta vaccinet, men Bogdan Petrunov tror att den siffran kommer öka snabbt under våren.