Bulgarien till val efter turbulent år

5:58 min
  • På söndag är det parlamentsval i Bulgarien, efter ett turbulent år med både coronapandemi och stora protester mot regeringen.
  • Premiärminister Boyko Borissov satt kvar när demonstrationerna la sig. Men kommer missnöjet från förra sommaren visa sig i vallokalerna? 
  • Hör reportage av Filip Kotsambouikidis, Östeuropakorrespondent.

När politikern och aktivisten Christo Ivanov i juli förra året förtöjde sin gummibåt intill oligarken Ahmet Dogans stora strandvilla vid bulgariska Svartahavskusten var det för att provocera.

Han ville visa att stranden, som egentligen tillhör allmänheten, kapats av Ahmet Dogan, som också, med hjälp av lokala myndigheter, skurit av bilvägen dit.
I en video som sänds live på sociala medier, ser mellan 1 och 2 miljoner bulgarer hur Christo Ivanov går i land och borrar ner den bulgariska flaggan i sanden, och hur statligt anställda säkerhetsvakter sedan dyker och bryskt kör bort honom.

Aktionen är lyckad, dels visar den hur Dogan, en av Bulgarien mäktigaste män, betraktar den allmänna stranden som sin, men också att han mot alla regler försetts med säkerhetsvakter som betalas av skattebetalarna.

- Det sågs som en stor skandal eftersom det visade att mr Dogan sitter på makt som egentligen inte tillhör honom i en demokrati, och att den makten använts till att bygga ett stort palats. Folk såg det som en symbol för korruption i Bulgarien, säger Christo Ivanov.

Händelsen blev den tändande gnistan för regelbundna protester som samlade tiotusentals bulgarer under sommaren och in på hösten.

Ahmet Dogan har inte uttalat sig, den tidigare mediemogulen och politikern ger inte intervjuer, men missnöjet handlade egentligen inte om händelsen vid hans strandvilla, utan om att många bulgarer tröttnat på vad man ser som ett korrupt politiskt system där mäktiga politiker, höga statliga tjänstemän och affärsmän gynnar och berikar varandra.

Ett annat exempel var 2019, då det avslöjades hur flera höga medlemmar ur regeringspartiet Gerb, inklusive partiets vice ordförande, fick köpa nyproducerade lyxlägenheter till ett extremt underpris.

Protester som dom i somras har fällt regeringar i Bulgarien förut, men den här gången dog de ut, utan att uppnå målet att premiärminister Borissov och landets högsta åklagare skulle avgå, och nyval utlysas.

Enligt Christo Ivanov försvann motivationen att kräva nyval när det ordinarie valdatumet, alltså nu på söndag 4 april, närmade sig. Dessutom var många demonstranter i somras utlandsbulgarer som var hemma över sommaren, eller på grund av pandemin. När de sedan lämnade Bulgarien igen tappade demonstrationerna fart.

Men, säger han, intresset bland Bulgariens två miljoner utlandsboende att rösta är nu större än på länge. Dubbelt så många har registrerat sig för att rösta jämfört med förra valet, och eftersom den gruppen är kritisk till det styrande Gerb kan det gynna oppositionen.

- Men vi kan se samma energi i mobiliseringen av den bulgariska diasporan att delta i omröstningen, det är dubbelt så många registreringar jämfört med förra valet, så det är definitivt ett uppvaknande, bland utlandsbulgarerna.

När vi talas vid sitter Christo Ivanov i bilen på väg till ett valmöte och försöker ta sig in i en lite parkeringsficka.
- Jag talar i en bil och försöker hitta parkering samtidigt. Det är väldigt dynamiskt, vi reser hela tiden!

Hans koalition Democratic Bulgaria driver just de frågor som var aktuella i somras. De vill ha en stärkt rättsstat och juridiska reformer. Även andra mindre oppositionspartier försöker förvalta den folkliga ilskna från i somras.
Men sannolikt blir Gerb återigen största parti. Valdeltagandet riskerar att bli litet på grund av pandemin, vilket tros gynna Gerb och största oppositionspartiet socialisterna, etablissemangspartier som kan lita på stöd från en lojal klick väljare.

Och premiärminister Boyko Borissov, som styrt Bulgarien i mer eller mindre 10 år, är trots de många skandalerna populär. Den före detta livvakten anses ha örat mot marken, med en intuition som säger honom vilka frågor som är populära och vilka utspel som bör göras.

Det som kan göra den stora skillnaden den här gången är att Gerb, om man ska lita på opinionsundersökningarna, kommer få svårt att hitta koalitionspartner. Det nuvarande stödet från mindre högerpopulistiska partier räcker antagligen inte till egen majoritet. Samtidigt utesluter många oppositionspartier samarbete med Gerb, som de alltså betraktar som korrupt.

Det bäddar för att det blir turbulent i bulgarisk politik framöver, Christo Ivanov bedömer sannolikheten som stor för ett nyval redan i år.
- Sanningen är att det ser ut att bli svårt att forma vilken regering som helst i det kommande parlamentet.

Filip Kotsambouikidis, Östeuropakorrespondent
filip.kotsambouikids@sr.se