VECKANS PROGRAM

Carina Bergfeldt talar ut, SR bröt mot källskyddet om bombhot och journalistik under talibanernas styre

Carina Bergfeldt talar ut: "Jag tabbade mig"

I ett par veckor nu har det stormat kring SVT:s Carina Bergfeldt. Hon har fått hårda restriktioner om vilka ämnen hon får bevaka, det har varit intern kritik och skarpa markeringar från SVT:s ledning. Men från Carina Bergfeldt har det varit tyst, fram tills nu. I Medierna ger hon nu sin syn på den kritiska diskussion som varit. Hon beskriver den senaste tidens debatt som orättvist hård.

– Jag vet inte hur mycket av allting som måste tas öppet. Det är väl det som är frågan.

Men glömmer du inte bort att du är en makthavare och det folk ville ha var en etikdebatt?

– Det låter så skumt när du säger att jag är en makthavare. Jag känner mig inte som en makthavare.

När det gäller festbilderna och diskussionen om gynnande av Bamse-filmen håller Carina Bergfeldt inte med om kritiken som riktats mot henne. Men i fallet med Afghanistan-insamlingen säger hon att hon förstår att det inte var förenligt med hennes roll som journalist på SVT.

– Jag tabbade mig. Jag skrev ett inlägg jag inte borde ha skrivit, säger Bergfeldt i intervjun.

P4 bröt mot källskyddet om bombhot

När ett bombhot nyligen framfördes mot tingsrätten i Uddevalla ställdes de lokala nyhetsredaktionerna inför ett rejält stresstest. Med anledning av hotet fick en pågående förhandling avbrytas och domstolsbyggnaden utrymmas.

Bombhotet förmedlades inte direkt till domstolen, utan inkom till nyhetsredaktionernas kanaler för anonyma tips.

Therese Rosenvinge har kartlagt vad som hände och kan nu berätta att ett avgörande misstag skedde på Sveriges Radios P4 Väst. Av misstag bröt kanalen mot det grundlagsstadgade källskyddet.

Journalistik under talibanernas styre

I Afghanistan råder nu en helt ny tillvaro under talibanstyret. Det gäller i allra högsta grad även för medier och journalister. Såväl de inhemska som de som ska rapportera från distans.

Talibanerna har sagt att de ska värna pressfriheten, men återkommande sipprar det nu ut otäcka berättelser om lokala journalister som trakasseras och misshandlas. Särskilt farligt är det för kvinnor i yrket.

Vår reporter Alexandra Sannemalm har fått träffa den afghanska journalisten Najwa Alimi som för en tid sen evakuerades till Sverige. Vad tror hon om framtiden och hur gör svenska redaktioner nu när allt fler röster tystnar?

Medierna släpps som podd kl 07.00 lördag 18 september.