RECEPT MED VINTIPS

Carl Jan Granqvists morotssoppa – med passande dryck

5:07 min
  • Den tredje torsdagen i oktober är Måltidens Dag, initierad av FN.
  • Som vanligt har Måltidsakademien valt ut en soppa för att manifestera dagen och kommer att finnas tillgänglig i skolor, på sjukhus och i fängelser men är även en tillgång i det vardagliga köket.
  • I år är det en läcker morotssoppa i kryddig stil.

Kryddig morotssoppa

Ingredienser för ca 10 portioner

  • Morot 1 kg
  • Gul lök 2 st
  • Paprikapulver 1 dl
  • Oregano, torkad 0,6 dl
  • Timjan, torkad 0,6 dl
  • Vatten 1,6 liter
  • Mjölk 1,2 liter
  • Crème Fraîche 4 dl
  • Pressad vitlök 2 klyftor
  • Hackad tomat efter tycke
  • Olja till fräsning
  • Eventuell buljong
  • Salt och peppar att smaka av med


Gör så här:

Skala och riv morötterna grovt. Hacka löken.

  1. Fräs morötterna och den gula löken i olja tillsammans med kryddorna.
  2. Tillsätt vatten, buljong och crème fraîche. Låt puttra.
  3. Tillsätt tomat och vitlök före servering. Smaka av med salt och peppar.

Servera gärna toppad med pumpafrön och ett gott bröd.

Carl Jans vintips:


Turckheim Pinot Gris Réserve 2019

Vitt vin från Alsace på 75 cl flaska
Nummer 2119 på Systembolaget

Alkohol: 13,5 procent
Pris: 99 kr


Tio Pepe Fino

Torr sherry på 37,5 cl flaska
Nummer 8225 på Systembolaget

Alkohol: 15 procent
Pris: 64 kr