Tyskland

CDU hoppas på Merkeleffekten inför valet

1:58 min
  • Med tre dagar kvar tills Tyskland går till val ser socialdemokraterna ut att bli landets största parti efter valet.
  • Men avståndet till kristdemokraterna är bara några procentenheter och i slutspurten hoppas nu kristdemokraterna att den avgående förbundskansler Angela Merkel ska kunna ge sitt parti en skjuts.
  • Men Angela Merkels draghjälp vid de sista valmötena kommer för sent, menar kritiker.

På en gråputsad fasad i gamla stan i Stralsund sitter en oansenlig plastskylt med kristdemokraterna CDUs logga, vid porttelefonens ringklocka finns en lite sliten lapp med texten Dr. A. Merkel. Mer än så skvallrar inte om det är här som världens kanske mäktigaste kvinna har haft sin maktbas i mer än 30 år, Angela Merkel har varit valkretsens ledamot i förbundsdagen sedan 1990. Fahad Rahimi är 20 år, han jobbar på en frisörsalong mitt emot huset med valkretskontoret.

Hon är väldigt trevlig, jag ser henne här ibland, säger frisören, som kom hit från Afghanistan när han var 14. Men ikväll är förbundskanslern några hundra meter bort på ett av partikamraten Armin Laschets valmöten. Tanken är att Angela Merkels popularitet ska hjälpa kanslerkandidaten och partiet att komma ikapp socialdemokraterna, som leder i alla mätningar.

I ösregnet på torget ber hon Stralsundborna att stödja Armin Laschet

Men Angela Merkels draghjälp kommer i sista stund, menar kritiker, att hon ger sig in i valkampen först nu verkar desperat och som att hon vill förhindra att det i hennes politiska eftermäle ingår att hon lämnade partiet i sticket. Men för Fahad Rahimi vid frisörsalongen är det redan klart vad Angela Merkel kommer gå till historien för. Utan henne hade jag inte varit här i Tyskland nu, utan i talibanernas Afghanistan.

Jag kommer alltid vara tacksam för att hon höll gränsen till Tyskland öppen för sex år sedan, säger 20-åringen.