Ekot granskar

Centern: Vi måste få till en lagändring nu

1:57 min
  • Flera partier är kritiska till att regeringen inte redan lagt fram förslag på lagändringar som skulle underlätta sexualbrottsutredningar.
  • Ekots granskning har visat att gärningsmän kan behålla sexuella bilder på barn, även efter att ha dömts för brott.
  • ”Det är dags att vi sätter ner foten och visar regeringen att vi inte tänker acceptera en mer utdragen process på det här området. Vi måste få till en lagändring nu, säger Johan Hedin, rättspolitisk talesperson för Centerpartiet.

I dag saknas tydlig lagstiftning för om utredare kan logga in på en misstänkts moln- eller mejlkonto för att säkra bevis, även om polisen tagit själva datorn eller telefonen i beslag.

Problemet har påtalats upprepade gånger i mer än ett decennium, visar bland annat flera utredningar på uppdrag av regeringen. Och en statlig utredning lade 2017 fram förslag på lagändringar som skulle möjliggöra för så kallad ”undersökning på distans”. Något sådant lagförslag har än så länge inte lagts fram av regeringen.

– Är det så att regeringen fortsätter att fördröja den här lagstiftningen, som verkligen behövs, helst igår, då utesluter inte jag att vi moderater lägger fram den här utredningen skarpt till riksdagen så att vi äntligen kan få en förändring till stånd, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna.

En av dem som drabbats är en kvinna vi kallar Amanda. När hon var 14 år våldtogs hon av en man, och trots att han dömdes lyckades han behålla sexuella bilder på Amanda, som han några år senare spred på nätet.

– Det känns som att tekniken har vart före polisen, och det gjorde ju att han kunde skada mig igen, säger Amanda.

Mannen har dömts vid flera tillfällen, men nekat till brotten.

Åklagaren från fallet säger att mannen troligen hade sparat bilderna på Amanda på en molntjänst.

Inrikesminister Mikael Damberg reagerar starkt på Ekots granskning, och säger att lagen behöver ändras.

– Man blir väldigt bestämd att vi ska verkligen ta kraftfulla tag mot den här typen av brottslighet, säger Mikael Damberg.

När kan vi förvänta oss ett lagförslag som i så fall inkluderar det?

– Jag vill inte sätta exakt datum på det, men jag säger att vi jobbar aktivt med det och jag prioriterar det ordentligt, säger Mikael Damberg.

Flera partier tycker att det går för långsamt.

– Det är en skam att vi inte adresserat det här tidigare. Redan 2017 hade vi en utredning, det här borde vi gjort för länge sen. Det är dags att vi sätter ner foten och visar regeringen att vi inte tänker acceptera en mer utdragen process på det här området. Vi måste få till en lagändring nu, säger Johan Hedin, rättspolitisk talesperson för Centerpartiet.

– Det är väldigt beklagansvärt att vi har en lagstiftning som gör det så enkelt för kriminella att undgå lagföring och hålla bilder åt sidan, och kan använda det för att hota i efterhand. Det är ett oerhört stort problem och det måste göras något åt, och det har vi Kristdemokrater efterlyst i flera år, säger Andreas Carlson, Kristdemokraternas gruppledare i riksdagen.