PRESSMEDDELANDE 2021-10-08

Cilla Benkö kommenterar Nobels fredspris 2021: Oerhört glädjande

Den norska Nobelkommittén offentliggjorde sitt val av fredspristagare på fredagen. Årets pris går till journalisterna Maria Ressa från Filippinerna och Dmitrij Muratov från Ryssland. Oerhört glädjande kommenterar Sveriges Radios vd Cilla Benkö.

– Det är ett oerhört glädjande att två starka och modiga röster för fri och oberoende journalistik lyfts fram på det här sättet. Priset visar vilken betydelse som journalistiken har för demokratin, säger Sveriges Radios vd Cilla Benkö.

Den norska Nobelkommittén offentliggjorde sitt val av fredspristagare på fredagen. Årets pris går till journalisterna Maria Ressa från Filippinerna och Dmitrij Muratov från Ryssland. I motiveringen skriver Nobelkommittén att Ressa och Muratov ”får priset för sina insatser att skydda yttrandefrihet, som är en förutsättning för demokrati och varaktig fred”.

– I en tid när hoten mot journalistiken ökar på många platser i världen, inte minst med ökad press från politiskt håll, är det viktigt att peka på den skillnad som en fri och oberoende journalistik innebär. Maria Ressa och Dmitrij Muratov har offrat mycket för att nå ut med sin journalistik. Det är två mycket välförtjänta pristagare, säger Cilla Benkö.

Presskontakt: Claes Bertilson, presschef, 070-327 7807 eller claes.bertilson@sverigesradio.se