Ekot på plats

Civila hårt drabbade i Centralafrikanska republiken

1:59 min
  • På tisdag svärs presidenten Faustin Archange Touadéra in på sin post, efter ett omstritt val.
  • Flera väpnade miliser har periodvis hotat att inta huvudstaden Bangui. Med hjälp av militärt stöd från ryska säkerhetsrådgivare och rwandiska FN-soldater har miliserna pressats tillbaka.
  • Civilbefolkningen har drabbats hårt och i en by norr om huvudstaden var striderna hårda i mitten av januari. Byborna är rädda att miliserna ska återvända.

Vi kan kalla honom Olivier. Han är en av de äldre i denna lilla by några mil norr om huvudstaden Bangui. I mitten av januari angreps byn av en allians av väpnade miliser. Byborna flydde hals över huvud, men Olivier blev kvar och hölls fången av milisen.

– Jag var säker på att de skulle döda mig, säger han. De var så många.

Han lyckades till slut fly från hyddan där han hölls fången. Några dagar senare anlände landets armé och lyckades driva bort rebellerna. Men det var hårda strider och flera av de mycket enkla husen här i byn bär fortfarande spår efter granatexplosioner.

Valet i december ledde fram till att den sittande presidenten Faustin Archange Touadéra valdes om, medan oppositionen menar att det förekommit omfattande valfusk. Men för presidenten är en allians av flera olika miliser det största hotet. Hade det inte varit för stödet från tusentals ryska säkerhetsrådgivare och rwandiska FN-soldater, så skulle Bangui ha kunnat falla i milisernas händer.

Så skör är situationen i ett av världens absolut fattigaste länder, som egentligen är rikt på naturresurser, bland annat relativt lätt utvunna diamanter. Och möjligen är det rikedomarna i marken som driver på konflikten. Trots att de större samhällena nu kontrolleras av regeringen och dess allierade, finns miliserna kvar på landsbygden i över två tredjedelar av landet.

71-årige Olivier säger att många i byn här är rädda för att milisen ska återkomma. En del har valt att hellre leva i flyktingläger än att återvända hit till byn.