Coronasmittan fortsätter att minska

3:29 min

Coronaviruset minskar mer och mer. Färre blir sjuka och vårdas på sjukhus nu. Vaccineringen har en stor effekt och gör att färre blir sjuka, säger Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten.

– Vi ser en tydlig effekt av vaccinationerna på antalet sjukdomsfall. Vaccinerna har en god effekt mot sjukdom, säger Karin Tegmark Wisell.

Coronaviruset minskar i nästan hela Sverige nu. Men i norra Sverige är smittspridningen fortfarande hög, särskilt i regionen Norrbotten. Det är mest barn och unga mellan 15 och 19 år som sprider smittan när de träffar varandra, till exempel på fester. Det säger Norrbottens smittskyddsläkare Anders Nystedt.

– Många smittkedjor börjar i samband med att ungdomarna träffas och anordnar kalas och sen tar de hem det där till farsan och syskon och vidare till kanske mormor och morfars generation om det vill sig illa, säger Anders Nystedt.

Men i resten av landet minskar smittspridningen. Färre har symtom och testar sig för covid-19. Och färre är smittade varje vecka. Nu vårdas färre än 1000 personer på sjukhus med covid-19. 227 personer vårdas med intensivvård med respirator som hjälper dem att andas. I april var det ungefär dubbelt så många som behövde sjukhusvård.

Folkhälsomyndigheten säger att vaccinationerna gör så att färre blir sjuka. Det är väldigt få som blir smittade i de grupper som har fått vaccin. Nästan 90 procent av alla över 65 år är vaccinerade. Av alla vuxna har mer än 40 procent fått minst en dos vaccin. Det är viktigt att alla vaccinerar sig, för att smittan ska fortsätta att minska. Det säger Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten.

– Vaccin skyddar mot svår sjukdom och död, vi har effektiva vaccin och de skyddar också mot infektion, så det är mycket viktigt att vi hjälps åt nu så att vi kommer ur pandemin.

Men det är fortfarande ett allvarligt läge i Sverige, säger Folkhälsomyndigheten. För många blir fortfarande sjuka och dör med covid-19. Totalt har 14 451 smittade personer dött i Sverige. Pandemin är inte över, säger Karin Tegmark Wisell.

– Pandemin är inte över, det är viktigt att förstå att vi fortfarande har en pandemi här och nu, säger Karin Tegmark Wisell.