Coronasmittan minskar tydligt

2:48 min

Coronasmittan minskar tydligt i Sverige. Färre och färre behöver vård på sjukhus.

– Nu känns den här nedgången väldigt, väldigt tydlig och väldigt stabil, säger statsepidemiologen Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten.

Anders Tegnell säger att minskningen till stor del beror på att så många har blivit vaccinerade. Det blir mer och mer tydligt att vaccineringen minskar smittan i samhället, säger han.

– Det handlar ju om ett vaccin som blir mer och mer tydligt att det inte bara skyddar dig själv, utan även skyddar andra. All data vi får in i Sverige och vad man ser i andra länder visar att det här vaccinet också minskar smittspridningen väldigt radikalt. Och inte bara skyddar mot svår sjukdom och död, säger Anders Tegnell.

Nästan 4 miljoner personer har nu fått minst en dos vaccin. Det är 46 procent av alla vuxna i Sverige. 19 procent har fått två doser.

Det är också tydligt att färre och färre behöver sjukvård för covid-19. Just nu vårdas 175 personer med intensivvård. Och 512 vårdas på andra avdelningar på sjukhus. Det har minskat med en tredjedel på en vecka, säger Socialstyrelsen. Totalt har 14 512 personer med covid-19 dött i Sverige.

Smittan har alltså minskat mycket de senaste veckorna, och det fortsätter att minska. Men det är fortfarande många som smittas av coronaviruset i Sverige.

Den 1 juni ändrades några regler mot coronaviruset. Man kan nu samlas lite fler personer på sånt som fotbollsmatcher, bio och gudstjänster. Men de flesta regler mot smittan gäller fortfarande. Man ska fortfarande inte ha stora fester eller bjuda hem många personer på middag, till exempel, säger Anders Tegnell. Rekommendationen är att man bara ska umgås med några få personer, och hålla avstånd till andra både utomhus och inomhus. Man ska också fortfarande arbeta hemifrån så mycket man kan.