Coronasmittan ökar och fler blir svårt sjuka

3:17 min

Coronasmittan ökar i nästan alla regioner. Fler blir också svårt sjuka med covid-19. Alla regler och restriktioner mot coronaviruset måste vara kvar till maj, tycker Folkhälsomyndigheten. Det säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Nu är verkligen en period när vi behöver hjälpas åt allihop och inte går ut och träffa en massa människor som man inte måste träffa, under ytterligare ett antal veckor framåt, säger Anders Tegnell.

Smittan ökar mycket i en del regioner, till exempel i Västra Götaland, Dalarna, Halland och Örebro. Där finns också fler svårt sjuka nu. I några få regioner, som till exempel Västerbotten, minskar smittan.

Drygt 1 800 personer vårdas på sjukhus med covid-19. Det är 128 personer fler än förra veckan. Lite mer än 300 av dem är svårt sjuka och behöver intensivvård. Det är ungefär 100 personer fler än för en månad sedan.

Coronasmittan sprids på jobb, hemma i familjer och när människor träffar vänner och bekanta, säger Folkhälsomyndigheten. I helgen är det påsk och många är lediga. Då är det viktigt att alla fortsätter att följa restriktionerna och inte träffar vänner, som man inte brukar träffa, säger Anders Tegnell.

– I den situation vi befinner oss nu med en väldigt hög smittspridning och en ökande smittspridning så vill vi verkligen se till att den typen av aktiviteter minimeras så mycket som möjligt, att vi nu håller avstånd så att inte sjukvården hamnar i en ännu sämre situation än vad de redan är, säger Anders Tegnell.

Fler än en miljon människor har fått minst en dos vaccin. Det är över 13 procent av alla vuxna. Nästan alla äldre på boenden och med hemtjänst och personal i vården har fått vaccin. Det är grupp ett, som skulle få vaccin först. Många regioner har också börjat vaccinera den andra gruppen, människor över 65 år.

Eftersom många äldre har fått vaccin så är det inte fler som dör med covid-19. Totalt har 13 430 smittade personer dött i Sverige.